Sarkozy: Francie otevře pracovní trh od 1. července

Paříž - Francie od 1. července otevře pracovní trh východoevropským zemím, které vstoupily do EU v roce 2004, tedy i Čechům. Po setkání se svým polským protějškem Lechem Kaczyńským to potvrdil francouzský prezident Nicolas Sarkozy, který dnes zahájil oficiální návštěvu Polska. Hlavním cílem cesty je podpis smlouvy o strategickém partnerství obou zemí.

Od podpisu smlouvy si Varšava slibuje upevnění své pozice mezi šesti největšími zeměmi Evropské unie. Strategické partnerství udělá z Polska spojence Francie na mezinárodní scéně, a to krátce před začátkem francouzského předsednictví v EU od 1. července. Podobnou smlouvu by měl Sarkozy přijet v červnu podepsat i do Prahy.

Polsko má ve vztazích mezi Francií a novými členy EU svým způsobem výjimečné místo. Francouzi, Poláci a Němci se pravidelně scházejí v rámci takzvaného výmarského trojúhelníku a Sarkozy kdysi řadil Polsko do šestice států, která měla podle jeho někdejších představ unii řídit. Francie považuje Polsko také za hlavního strategického partnera ve svém projektu posilování obranyschopnosti Evropy, která je jednou ze čtyř priorit jejího předsednictví EU. 

„Uzavření strategického partnerství nám umožní lépe spolupracovat v oblastech, jako je zemědělství nebo energetika, pro něž byly vytvořeny francouzsko-polské pracovní skupiny,“ vysvětlil dnes Sarkozy novinářům. Rovněž sdělil, že Francie během svého předsednictví EU navrhne Ukrajině partnerství s EU, jež by mohlo posléze vést k jejímu členství.

Čechům se od července otevře francouzský pracovní trh

O chystaném otevření pracovního trhu pro východoevropské země rok před ukončením plánovaného přechodného období informoval v pondělí francouzský ministr zahraničí Bernard Kouchner. Francie svým rozhodnutím posouvá limit, který byl původně určen na květen 2009. Na pracovníky z Rumunska a Bulharska, jež jsou členy EU od loňského ledna, se bude vztahovat dosavadní režim.

Trh práce pro nové členy EU (Českou republiku, Slovensko, Maďarsko, Polsko, Slovinsko, Litvu, Lotyšsko, Estonsko) otevřely v roce 2004 Velká Británie, Švédsko a Irsko. Češi dnes mohou pracovat bez povolení také v Řecku, Finsku, Španělsku, Portugalsku, Itálii, Lucembursku a Nizozemsku. Pracovní trh EU je stále regulován v Německu, Rakousku, Dánsku a Belgii. Němci a Rakušané se přitom snaží využít nejzazší termín, do kterého lze uplatňovat přechodný odklad pohybu pracovních sil, tedy rok 2011.

Podle ministerstva práce se počet Čechů odcházejících za prací do ciziny za poslední dva roky se tak počet víc než zdvojnásobil. Ve dvou desítkách evropských zemí jich loni podle dostupných údajů pracovalo 76 400. Vzhledem k tomu, že v některých zemích pracovníci nemusejí ukončení zaměstnání oznámit, ale tato čísla nemusejí být přesná.

Sarkozy měl do Polska zavítat již v dubnu, návštěvu ale odložil zřejmě kvůli protokolárním sporům mezi polským premiérem Donaldem Tuskem a prezidentem Lechem Kaczyńským. Ti se údajně nedokázali dohodnout na tom, kolik času z návštěvy francouzského prezidenta má být každému z nich věnováno. Jde o druhou návštěvu Sarkozyho ve Varšavě od nástupu do funkce.

Vydáno pod