Barmská junta si stěžuje na nedostatečnou pomoc a ruší nouzové tábory

Rangún - Barmská vojenská vláda je nespokojená s nabídkou zahraniční pomoci obětem cyklonu Nargis. Dárcovské země se zavázaly poskytnout 150 milionů dolarů, barmská junta ale odhaduje, že na obnovu zničených oblastí bude potřeba 11 miliard dolarů. Barmské úřady stále nechtějí pustit humanitární pracovníky do všech postižených oblastí a začaly vystěhovávat lidi z nouzových táborů. OSN odhaduje, že po čtyřech týdnech od katastrofy potřebuje pomoc asi milion lidí.

Junta dlouho odmítala pustit k postiženým zahraniční humanitární týmy.
Dovolila to až tento týden. Americké lodě s humanitárními potřebami ale stále čekají u barmských teritoriálních vod, protože povolení k vyložení nákladu nedostaly.

Vláda navíc začala vystěhovávat obyvatele nouzových táborů, v nichž jsou podle ní závislí na pomoci. Prý si ale mohou snadno nalovit ryby a všude je také dostatek poživatelných žab. „Obyvatelé iravadské delty přežijí, i když se budou muset spolehnout jenom sami na sebe a nedostanou od světa žádné tabulky čokolády,“ napsal vládní deník New Light of Myanmar. Podle místních humanitárních pracovníků bylo vyklizeno 39 táborů. Že by humanitární pomoc pro Barmánce zahrnovala čokoládu, jejíž distribuce by v tropickém vedru nebyla snadná, není známo.

List se také neadresně pustil do kritiky jedné mezinárodní finanční instituce, která údajně odmítá Barmě poskytnout peníze. Světová banka 20. května oznámila, že Barmě tentokrát nemůže kvůli vysokým dluhům nahromaděným za poslední desetiletí finančně pomoci.

Barma po cyklonu Nargis
Zdroj: ČT24