Fotbalové Euro rozděluje švýcarské hostinské

Basilej - Ve Vídni a Basileji, hlavních hracích center pro fotbalové Euro 2008, vrcholí přípravy na tuto velkou sportovní událost. Přestože třetí největší švýcarské město je tradiční fotbalovou baštou, jeho tým letos vyhrál i švýcarskou ligu, mezi starousedlíky se najde spousta těch, které kopaná vůbec nezajímá.  Tamní podnikatelé tak stojí před nelehkou volbou - vyjít vstříc návštěvníkům mistrovství nebo zachovat věrnost stálým hostům.

„Doporučujeme svým členům, aby se jasně vymezili - buď svůj podnik dali do služeb fotbalu a orientovali se na fanoušky, nebo naopak, aby od začátku zůstali bez fotbalu,“ varuje Marcus Ebneter, předseda Svazu hostinských v Basileji.

Wolfgang Kleeb má restauraci v Basileji - kousek od plánované zóny pro fanoušky. Podnik je přesto na internetovém seznamu, který se stal mekkou odpůrců fotbalového šílenství. Asi 50 restaurací slíbilo, že v nich návštěvník nenarazí na nic, co by mu připomělo fotbal. „Osobně se na fotbal těším, ale rozhodli jsme se u nás nepromítat. Nešlo by to dohromady s naším zaměřením - k nám chodí lidé spíš v klidu a dobře povečeřet,“ vysvětluje Kleeb.

Zavřeme se doma, varují obyvatelé Basileje

Ve městě na Rýnu je už teď těžké uniknout všudypřítomné fotbalové euforii, kterou ale ne všichni tak úplně sdílejí. „Zavřeme se doma, během Eura do města vůbec nevkročím!“ ozývají se někteří obyvatelé města.

Většina hostinských se ale vrhla do víru příprav na promítání a oslavy po zápasech. „Každou noc budeme mít diskotéku až do pěti do rána, všechny zápasy budeme promítat. Očekáváme každý den tak tisíc návštěvníků a odpovídající obrat,“ těší se majitel jedné z místních restaurací Martin Künzel.

Pan Kleeb by asi na fanoušcích taky vydělal, ale doufá, že se mu věrnost vlastnímu zaměření vyplatí víc. „Těch míst, kde se bude promítat, je tolik, že je podle mě skoro lepší se od začátku jasně odlišit,“ dodává.