EK zveřejnila zprávu o kvalitě vody na koupalištích, v Česku mírné zhoršení

Brusel/Praha - Evropská komise zveřejnila před začátkem letní rekreační sezony pravidelnou zprávu o kvalitě vody. Ta se podle ní ve vodních nádržích a přírodních koupalištích v České republice loni oproti roku 2006 zhoršila. Povinným normám poprvé od roku 2004 odpovídal menší počet vzorků odebrané vody než v roce předchozím. Voda v evropských mořích je podle zprávy v pořádku.

Hygienici loni odebírali vzorky vody ze 188 přírodních koupališť a vodních nádrží po České republice. Povinným normám odpovídalo necelých 73 procent vzorků, v roce 2006 to bylo téměř 80 procent. ČR se v klasifikaci komise objevuje letos počtvrté. V roce 2004 normám odpovídala kvalita necelé poloviny odebraných vzorků vody.

V letní sezoně 2007 se lidé kvůli špatné kvalitě vody nesměli koupat na 25 místech, což je více než 13 procent přírodních koupališť nebo nádrží. Tam bylo podle hlavního hygienika ČR Michaela Víta koupání zdraví nebezpečné. V porovnání s ostatními členskými státy EU je to podle bruselské zpravodajky ČT Evy Hrnčířové poměrně vysoké číslo, předloni jich bylo o sedm méně. Přesto to podle Bruselu může signalizovat zodpovědnost českých úřadů, které koupaliště raději uzavřou, než aby je nechaly otevřené a s nekvalitní vodou.

Normám EU neodpovídalo asi 16 koupališť, mimo jiné pražské rybníky Motol a Šeberák, Černá v Pošumaví, Vojníkov, pláž u autocampingu Rozkoš u Náchoda nebo Babylon na Domažlicku. Nejčastějším problémem v českých jezerech a rybnících jsou sinice.

Nejkvalitnější voda je na severovýchodě Moravy

Podle zprávy komise byla loni nejvyšší kvalita vody na koupání na severovýchodě Moravy, špatná naopak v přírodních koupalištích v severních Čechách a v Praze. Pražané se nesměli koupat v nádrži v Hostivaři a na Džbáně. Na rybnících Motol a Šeberák voda neodpovídala normám, nicméně zákaz koupání zde vydán nebyl.

Vít ve studiu ČT24 potvrdil, že podle statistik se voda zhoršuje. Důvod je podle něj především makroklimatický. Otepluje se, je méně srážek, koupe se více lidí, je větší biologické znečištění a samočisticí kapacita vod je nízká. To podle něj vede k rozšířenému vzniku sinic, které jsou největším problémem českých přírodních koupališť. Situaci komplikuje i to, že se v Česku používají prací prostředky s vyšším obsahem fosforu, který je jednou ze živin pro sinice. Na mnoha místech horních toků, které přitékají do koupacích oblastí, jsou prý vesnice, které nemají odpovídajícím způsobem čištěnou odpadní vodu.

Kvalita vody se podle Víta kontroluje minimálně každých 14 dní. Jako dobrý příklad uvedl Máchovo jezero, které bylo zasaženo sinicemi, loni uskutečnilo sanaci a následně bez problémů přežilo celou sezonu.

Zájemci o koupání by měli podle Víta sledovat informace, které jsou už třetím rokem na geoportálu veřejné správy a na webových stránkách krajské hygieny. Už letos je například koupání zakázáno například v Dubici u České Lípy, horší kvalitu vody hlásí také koupaliště v Praze Hostivaři a lokality Borovinka, Okrouhlík a Pávov na Vysočině.

V Evropě situace podobná jako v ČR, moře jsou čistá 

Hrnčířová upřesnila, že srovnatelná situace je i na koupalištích v ostatních zemích Evropy. V mořích je voda převážně čistá, loni nejvíce zákazů koupání platilo v Itálii. Komise mapu čistoty koupališť zveřejňuje na svých internetových stránkách.

Ze zprávy vyplývá, že koupat se v moři ve většině letovisek v Evropské unii je bezpečné, čistota vody tam odpovídá hygienickým normám. Loni hygienické normy splňovalo 95,2 procent pláží v EU, což ale oproti roku 2006 představuje mírné zhoršení o jedno procento.

Komise porovnávala vzorky z 27 členských zemích EU na 14 551 plážích a v 6797 vodních nádržích a přírodních koupalištích. Voda v přímořských letoviscích loni v drtivé většině normy splňovala, u sladkovodních koupališť byla její kvalita nižší než v moři. Normy přesto splňovalo téměř 89 procent z nich. Hygienici zkoumali chemické, biologické a bakteriální znečištění vody. Značná část znečištění podle zprávy pochází ze zemědělství.