Ahmadínežád znovu prorokuje zkázu Izraele a USA

Teherán - Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád znovu slovně napadl Izrael. Prohlásil, že tento kriminální stát plný teroristů brzy zmizí z mapy. Kritizoval také Spojené státy, zkáza "satanistické velmoci" podle něj už začala. Zaznělo to při jeho projevu u příležitosti 19. výročí smrti revolučního vůdce ajatolláha Chomejního. Podle mluvčí Bílého domu Dany Perinové jsou Ahmadínežádova slova přesně tím typem rétoriky, která "dále izoluje íránský lid".

„Kriminální a teroristický sionistický režim, který má na svědomí 60 let drancování, agrese a zločinu, dospěl ke svému konci a brzy zmizí z mapy,“ hřímal na adresu Izraele íránský prezident, který ve funkci hlavy státu poprvé zamířil do zemí západní Evropy jako účastník římského summitu OSN pro výživu a zemědělství. Írán je velkým nepřítelem Izraele, tento vztah posiluje prezident svými prohlášeními o nutnosti vymazat židovský stát z mapy. K tomu svého času vyzýval i Chomejní.

Chomejní se vrátil do Íránu v únoru 1979 po 15 letech v exilu. V dubnu téhož roku byla vyhlášena Íránská islámská republika a moc převzalo islámské duchovenstvo v čele s Chomejním. Svržený šáh Pahlaví odjel do USA na léčení. Islámští radikálové v listopadu obsadili americké velvyslanectví a za propuštění asi stovky zaměstnanců žádali vydání šáha z USA, navrácení jeho majetku Íránu a závazek nevměšování se do íránských záležitostí. Rukojmí byli zadržováni 444 dnů.

USA považují Írán za zemi podporující terorismus a snaží se přimět Teherán k ukončení jeho kontroverzního jaderného programu.