Vražda Politkovské se bude vyšetřovat do 20. června

Moskva – Ruská prokuratura uvedla, že vyšetřování vraždy známé ruské novinářky Anny Politkovské skončí zřejmě k 20. červnu. Dokumentace pak bude předložena příbuzným Politkovské a poté i podezřelým z vraždy žurnalistky, která soustavně kritizovala politiku Kremlu.

Podle mluvčího vyšetřovacího výboru prokuratury Vladimira Markina jsou ve vazbě drženi čtyři podezřelí, Sergej Chadžikurbanov, Ibragim a Džabrail Machmudovové a Pavel Rjaguzov. Mluvčí také informoval, že další z podezřelých a bývalý šéf jednoho z okresů jihoruského Čečenska Šamil Burajev byl z vazby propuštěn. Po údajném přímém vykonavateli vraždy, třicetiletém Rustamu Machmudovi, bylo letos v květnu vyhlášeno mezinárodní pátrání.

Anna Politkovská, která kriticky psala především o situaci v Čečensku, byla v říjnu 2006 zastřelena ve výtahu moskevského domu, kde bydlela. Vraha maskovaného čepicí zaznamenaly bezpečnostní kamery na ulici. Policie jednala na ruské poměry poměrně rychle – dokázala najít přinejmenším část skupiny, která vraždu přímo organizovala. Stále však zůstává nejasné, kdo si vraždu objednal.

Bývalý ruský prezident Vladimir Putin i zástupci prokuratury nařkli lidi ze zahraničí, kteří usilovali o poškození obrazu Ruska ve světě. Mezi možnými objednavateli je ale podle ruských médií například i proruský čečenský prezident Ramzan Kadyrov, nebo naopak lidé, kteří jej chtěli poškodit.

Vydáno pod