Clintonová možná uzná vítězství Obamy

Washington - Podle agentury AP se Hillary Clintonová údajně chystá uznat, že Barack Obama má dostatečnou podporu delegátů pro letní stranický sjezd, aby získal nominaci pro prezidentské volby. Šéf její volební kampaně však tuto informaci rezolutně popírá. Dnešní primárky v Montaně a Jižní Dakotě uzavírají hlasování o kandidátech demokratů. Celkové výsledky několikaměsíčního boje už se ale nezmění. Na potřebný počet hlasů delegátů zřejmě nedosáhne nikdo. O demokratickém kandidátovi budou proto nakonec rozhodovat superdelegáti.

Šéf volební kampaně Hillary Clintonové Terry McAuliffe v rozhovoru pro CNN řekl, že se senátorka rozhodně nechystá k tomu, že by uznala svou porážku a přiznala vítězství svého rivala Baracka Obamy. Svou kampaň tak zřejmě Clintonová neukončí.

Dnešní hlasování v Montaně a Jižní Dakotě již nic nezmění na výsledcích demokratických primárek. Analytici očekávají, že černošský senátor získá většinu z celkem 31 hlasů z Jižní Dakoty a Montany. Do potřebného počtu delegátů mu teď před posledním hlasováním zbývá získat 40 delegátů. Obama počítá s tím, že potřebné hlasy sežene nejpozději do středy.

Ani po dnešku tedy žádný z kandidátů nedosáhne na potřebný počet delegátů a o stranické kandidatuře budou nakonec rozhodovat takzvaní superdelegáti.

Jsou to straničtí funkcionáři a volení zástupci v Kongresu a parlamentech jednotlivých států USA, kteří mohou podpořit kteréhokoli kandidáta, aniž by je nějak svazovalo rozhodnutí voličů v jednotlivých státech.

Zatím to vypadá, že většina superdelegátů podpoří Obamu. Clintonová už údajně potřebné hlasy volitelů nemá šanci získat. Až dnes v noci bývalá první dáma možná oznámí, zda pro ni boj o prezidentské křeslo končí, či nikoli.