Obama vítězem nominačního souboje demokratů o prezidentskou kandidaturu

New York - Po úterních posledních primárkách v Jižní Dakotě a Montaně se podle amerických médií stal Barack Obama vítězem nominačního souboje demokratů o kandidaturu na úřad prezidenta USA. Obama se tak o křeslo v Bílém domě utká s republikánem Johnem McCainem. Vítězství Hillary Clintonové v Jižní Dakotě nestačilo udržet bývalou první dámu ve hře o Bílý dům. Illinoiský senátor vyhrál v Montaně a na jeho stranu se přiklonilo dalších padesát superdelegátů. Clintonová dnes ve Washingtonu vítězství svého rivala v souboji o prezidentskou nominaci také nepřímo uznala, nicméně zatím oficiálně z kampaně neodstoupila a svou prohru neoznámila.

Clintonová dnes v pasáži svého projevu k největší a nejvlivnější proizraelské lobby v USA AIPAC, kterou věnovala vztahu amerických prezidentů k židovskému státu, vyjádřila přesvědčení, že Obama bude „dobrým přítelem Izraele“. Svou prohru nicméně zatím oficiálně neoznámila a z kampaně neodstoupila. Prohlásila, že nebude dnes dělat žádné závěry ohledně stažení své nominace a o dalším postupu se chce poradit s vedením strany.

Před ní na stejném fóru k izraelské lobby vystoupil také Obama, jenž zdůraznil, že nepřipustí, aby Írán získal jaderné zbraně. Současně však zdůraznil, že válka v Iráku Írán posílila a také oslabila bezpečnost Izraele a Spojených států.

„Vždy budu hájit právo Izraele se bránit v OSN a ve světě,“ řekl Obama. „Když půjde o bezpečnost Izraele, nikdy se jako prezident neuchýlím ke kompromisu.“ Jeruzalém musí podle něj zůstat hlavním městem Izraele a musí zůstat nerozdělený. Palestinci trvají na tom, že východní část Jeruzaléma je podle rezolucí OSN palestinským územím a šéf palestinské samosprávy Mahmúd Abbás ihned Obamovy výroky odsoudil.

Obamovi už blahopřál Bush i Riceová

„Prezident Bush gratuluje senátoru Obamovi k získání nominace Demokratickou stranou do letošních prezidentských voleb,“ prohlásila mluvčí Bílého domu Dana Perinová. „Prezident z osobní zkušenosti ví, jak vyčerpávající je nominační proces, a senátor Obama urazil dlouhou cestu, než se stal stranickým kandidátem,“ dodala. Obamovo vítězství v primárkách nad Clintonovou vyzdvihla i americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová, která je nejvýše postavenou Afroameričankou v administrativě George Bushe.

Clintonová se možná bude ucházet o úřad viceprezidentky

„Díky vám začne cesta, která přinese Americe nové, lepší dny. Dnes se před vás mohu postavit a říci, že budu demokratickým kandidátem na prezidenta Spojených států,“ prohlásil Obama v noci na dnešek před 17 tisíci příznivci ve městě St. Paul v Minnesotě.

Senátorka Hillary Clintonová v úterý naznačila, že by se mohla ucházet o úřad viceprezidentky. Nicméně v noci na dnešek se jakéhokoli oznámení o svých příštích záměrech zdržela. Clintonová prý v příštích dnech hodlá 
se svými poradci a s představiteli Demokratické strany konzultovat, jaký
postup by nejlépe prospěl zájmům strany.

Komentátoři spekulují o tom, co Clintonová sleduje. Tím, že neodstupuje, oslabuje šance Obamy dostat se do Bílého domu. Až ale Obama prohraje souboj s republikánským kandidátem Johnem McCainem, Clintonová bude moci říct, že svůj úkol nezvládl, a zajistí si tak větší podporu do dalších prezidentských voleb.

Vedení Demokratické strany by zřejmě uvítalo, kdyby Obama Clintonové nabídl post viceprezidentky. Tandem Obama-Clintonová by totiž přispěl ke sjednocení strany rozpolcené vysilujícím nominačním zápasem. Mohl by také minimalizovat škody z jisté zavilosti voličů, zejména příznivců bývalé první dámy, kteří se podle průzkumů zdráhají v ostrých volbách podpořit Obamu. Clintonová by mohla ovšem přivést Obamovi nikoli nepodstatnou skupinu hispánských voličů, kteří převážně stáli na její straně. Podle řady demokratů se Obama s Clintonovou doplňují, každý oslovuje jinou část voličů. Obama především nezávislé a Afroameričany, Clintonová zase dělnické profese.

Úterní primárky v Jižní Dakotě a Montaně završují pětiměsíční období boje o nominaci do prezidentských voleb. Obama, který bude prvním Američanem s africkými kořeny ve finále boje o Bílý dům, se v listopadu utká s republikánským kandidátem Johnem McCainem.

Ve státě Jižní Dakota vyhrála Clintonová a v Montaně Obama. Celkem 31 volených delegátů, kteří budou tyto státy zastupovat na sjezdu,
se rozdělí mezi oba kandidáty v poměru odevzdaných hlasů. Díky tomu získal illinoiský senátor dostatek volitelů, kteří mu do té doby podle některých médií scházeli k většině 2118 delegátů.

McCain nabídl Obamovi společné debaty s občany

McCain dnes nabídl demokratu Obamovi, aby se během léta utkali nejméně při deseti setkáních s voliči po celé zemi. Zatímco Obama je skvělým řečníkem před početným publikem, McCain se cítí lépe v menších formátech a při odpovědích na otázky voličů. Republikánský senátor nabídl svému demokratickému kolegovi, aby se první debata s voliči konala 12. června v New Yorku. Připomněl, že demokratický prezident John F. Kennedy se před svým zavražděním v roce 1963 na takových debatách dohodl s republikánským kandidátem Barrym Goldwaterem pro volby v roce 1964.