Mezinárodní vesmírné stanici přibyla laboratoř Kibo

Astronauti z raketoplánu Discovery připevnili k Mezinárodní vesmírné stanici japonskou laboratoř Kibo. Měla by sloužit například k vývoji nových léků nebo k výzkumu materiálů ve stavu beztíže. Raketoplán Discovcery na stanici také přivezl součástky pro poškozenou toaletu.

Astronauté Michael Fossum a Ronald Garan po šesti hodinách a 48 minutách ukončili první ze tří plánovaných vesmírných procházek. Dnes se má posádka pokusit opravit porouchanou toaletu. Fossum a Garan nejprve odmontovali hlavní část laboratoře od raketoplánu Discovery, který ji v pondělí dopravil k ISS. Astronauti uvnitř ISS, Američanka Karen Nybergová a její japonský kolega Akihiko Hošide, pak za pomoci robotické paže jemně přemístili Kibo k ISS a poté ke stanici laboratoř připevnili.

Japonská laboratoř má přitom rozměry autobusu: váží téměř 15 tun, dlouhá je přes 11 metrů a široká 4,4 metry. „Prima práce,“ pochválilo řídící středisko v Houstonu posádku po úspěšném ukotvení modulu, který představuje dosavadní vrchol dvacetiletého japonského úsilí o významný podíl na dobývání vesmíru a investici v řádu tří miliard dolarů. Díky modulu se Japonsko stává plnoprávným členem na ISS, spolu s USA, Ruskem a Evropou.

V laboratoři Kibo, tedy v překladu Naděje, by se během nadcházejících let měla odehrát nejméně stovka vědeckých experimentů. Půjde například o vývoj nových léků či výzkum materiálů v podmínkách stavu beztíže.