Studie hledající řešení obezity by mohla objasnit, proč někteří lidé netloustnou

San Francisco (USA) - Před vědci z kalifornské univerzity v San Francisku se rýsuje odpověď na otázku, proč určitá skupina lidí bez ohledu na svůj jídelníček nikdy neztloustne. Podle dosavadních výsledků je důvodem serotonin, chemická látka produkovaná nervovými buňkami a plnící funkci přenašeče nervových podnětů.

Zpráva publikovaná v žurnálu Cell Metabolism (Metabolismus buněk) ukazuje, že serotonin - o kterém se již dlouho ví, že jeho dodávání snižuje chuť k jídlu - také ovlivňuje nejen jak často a kolik toho sníme, ale především jak se získanými kaloriemi tělo nakládá.

„Otevírá se před námi cesta k přímému ovlivňování metabolismu tuků, zcela nezávislá na tom, co jíte,“ vysvětluje možnosti Kaveh Ashrafi, jeden z autorů studie a fyziolog na kalifornské univerzitě. Dosavadní léky proti obezitě ovlivňovaly chuť k jídlu, ty příští budou zrychlovat metabolismus.

„Předpoklad, že váha souvisí čistě s životosprávou, je zjednodušující. Váha je ovlivňována složitou kombinací různých tělesných předpokladů, a životospráva je jen jednou z mnoha součástí problému,“ dodává Ashrafi, který původně celou studii začal s cílem odhalit důvody, díky kterým si někteří lidé po léčbě obezity váhu udrží bez větších obtíží a s minimem snahy, zatímco ostatní se i přes obrovské vypětí sil brzy dostanou na předchozí váhu.

„Klíč je v tom, donutit tělo kalorie využít - nikoliv ukládat.“ Metoda výzkumu spočívala ve sledování mutantních hlístic, kterým byly poškozeny proteiny normálně kontrolované serotoninem. Některé upravené proteiny ovlivňovaly apetýt, jiné metabolismus. U první skupiny červů se hubnutí dostavilo společně s průvodními efekty ztráty chutě k jídlu, u druhých přišlo beze změny ve stravování.

„Přísun potravy samozřejmě tloušťku ovlivňuje,“ varuje Ashrafi, „Objevili jsme však rozdíl mezi tím, jak serotonin funguje, na molekulární úrovni, a můžeme jej nyní využít.“ Zároveň dva efekty a jejich různé kombinace vysvětlují rozdíly ve váze mezi lidmi s jinak podobnou životosprávou a přísunem potravy. Serotonin v jejich těle funguje jinak, a jejich těla jinak nakládají s kaloriemi.

Nejspíše nebude existovat pilulka zajišťující, že můžete jíst cokoliv si zamanete a zůstanete navždy hubení. Naše studie nijak neumenšila význam správné životosprávy, vyvážené stravy a fyzické aktivity. V léčbě nebezpečné obezity však snad díky naší studii k určitému pokroku dojde.

  • Neurony zdroj: Wikipedia http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/256/25541.jpg
  • Hlístice zdroj: Wikipedia http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/256/25540.jpg