Turecká vládní strana napadla rozhodnutí ústavního soudu o nošení muslimských šátků

Ankara - Turecká vládní Strana spravedlnosti a rozvoje (AKP) napadla rozhodnutí ústavního soudu ohledně muslimských šátků. AKP tvrdí, že soudci porušili tureckou ústavu, když zablokovali reformu umožňující nosit studentkám šátek na univerzitách. Proti opatření včera protestovaly v několika tureckých městech stovky lidí. Ústavní soudci ale tvrdí, že snaha vlády povolit šátky na vysokých školách narušuje sekulární tedy světský charakter Turecka.

Podle představitelů AKP smí ústavní soud jen zkoumat procedurální otázky ohledně zákonů schválených parlamentem, ale nemůže rozhodovat o jejich obsahu. „Rozhodnutí ústavního soudu je přímým zasahováním do zákonodárné moci parlamentu. To je otevřené porušení principu o oddělení pravomocí,“ prohlásil lídr AKP Dengir Mir Mehmet Firat.

Ve čtvrtek ústavní soud rozhodl, že reforma, která umožňuje nosit muslimským ženám šátky na území univerzit, je v rozporu s ústavou. Zásadní ránu tak dostala vládní AKP, které změnu prosazovala. Turecká opozice se nyní snaží dostat tuto politickou stranu mimo zákon, důvodem je údajné narušování sekulárního charakteru Turecké republiky. Ústavní soud tak bude kvůli tomu již brzy rozhodovat o případném zákazu AKP.