EU chce do Zimbabwe k volbám poslat pozorovatele OSN

Na úterním summitu Spojených států a Evropské unie budou obě strany požadovat, aby OSN poslala do Zimbabwe skupiny pozorovatelů. Jejich cílem by měl být dohled nad dodržováním lidských práv. Společné prohlášení se obrací také na zimbabwskou vládu, kterou vyzývá k okamžitému zastavení násilí a utlačování vlastního obyvatelstva.

Organizace Human Rights Watch varuje, že v Zimbabwe existuje jen malá šance, že by druhé kolo prezidentských voleb bylo svobodné. Současný prezident Mugabe a vůdce opozice Tsvangirai se v něm utkají 27. června.

Ve své nové zprávě Human Rights Watch tvrdí, že má důkazy o tom, že jsou lidé současného prezidenta Mugabeho zapleteni do násilných útoků proti opozici. Agrese se navíc s blížícím datem voleb stupňuje. Zdokumentovány jsou desítky útoků, které ve 36 případech skončily smrtí.

84letý Mugabe vládne už od roku 1980, vyvlastnil půdu bílým farmářům a dovedl zemi do katastrofální ekonomické situace. Hyperinflace, nezaměstnanost a hlad ženou miliony lidí přes hranice, zejména do Jihoafrické republiky.

Vydáno pod