Nechtěné jezero Tchang-ťia-šan konečně mizí

Peking – Vypouštění vody z nechtěného jezera Tchang-ťia-šan v čínské provincii S'-čchuan, vytvořeného sesuvy půdy při velkém zemětřesení z 12. května, se zdařilo. Hladina vody v jezeře podstatně klesla, dosahuje asi poloviny původní úrovně a čínské úřady oznámily "rozhodující vítězství" v boji s jezerem. Západočínskou provincii Čching-chaj postihlo další dodatečné zemětřesení o síle 5,3 stupně Richterovy škály; oběti zatím nejsou hlášeny.

Hladina nechtěného jezera Tchang-ťia-šan v čínské provincii S'-čchuan, vytvořeného sesuvy půdy při velkém zemětřesení z 12. května, během noci klesla o osm metrů. Nicméně nebezpečí záplav v oblasti pod hrází nadále trvá. Voda z jezera zaplavuje menší obce a město, došlo k protržení čtyř menších hrází. V případě potřeby dojde k dalším evakuacím obyvatel. 

Odtok vody z jezera Tchang-ťia-šan se zrychlil poté, co vojáci za pomoci výbušnin odtokový kanál rozšířili a vyčistili jej od kamenné sutě. Týmy ženistů a odborníků na přehrady, které tuto práci uskutečňovaly, pak z vrcholu závalové hráze evakuovaly vojenské vrtulníky. Hráz totiž není bezpečná, prosakuje a praská, a upouštěná voda vymílá stále širší koryto.

Čínským záchranářům se konečně podařilo v hornaté oblasti postižené zemětřesením najít trosky vrtulníku, který 31. května havaroval při evakuaci raněných s 19 lidmi na palubě; nejsou známky, že by někdo přežil.

Rychle odtékající kalná voda odnáší propustí důkazy živelné katastrofy, například televizory, ledničky, občas automobil nebo vyvrácené stromy. Objevují se občas i mrtvá těla, která dosud nebyla vidět, a proto je nebylo možné vyprostit. Silný proud ale konečně snižuje hladinu jezera.

Voda z jezera prolomila čtyři dílčí, menší hráze a částečně zaplavila evakuované město Mien-jang. Počítá se s tím, že jej záplavová vlna zdemoluje. V minulých dnech z něj bylo preventivně evakuováno 250 tisíc lidí. Pokud se situace zhorší, je připravena evakuace ještě asi milionu osob z dalších měst a obcí. 

Otřesy z 12. května si vyžádaly podle nejnovějších údajů 69 142 potvrzených obětí; dalších 17 551 osob je dosud pohřešováno.

Zaplavené jezero Tchang-ťia-šan
Zdroj: ČT24
Vydáno pod