Summit EU-USA: bezvízový styk bude, není jasné kdy

Brdo (Slovinsko) - Obyvatelé nových členských států Evropské unie, mezi nimi i Češi, budou moct brzy cestovat do Spojených států bez víz. Zaznělo to po jednání na pravidelném summitu Evropské unie a USA ve slovinském Brdu. Spojené státy na této možnosti podle prezidenta Bushe pracují. Bush také podpořil tureckou snahu o členství v unii a oznámil, že globální dohoda na boji proti klimatickým změnám je možná ještě před jeho odchodem z funkce.

Na summitu, na nějž si státníci vyhradili jen několik hodin, se objevila i řada velmi různorodých témat. Mluvilo se třeba o Blízkém východu, jaderných ambicích Íránu, obchodních sporech mezi EU a USA či o boji se změnami klimatu.

Okrajově se probírala i problematika rozšíření bezvízového programu USA o další země unie. „Uznáváme, že všichni občané EU a USA by měli mít užitek z bezpečného cestování bez víz mezi našimi dvěma kontinenty,“ píše se v návrhu závěrečné deklarace. „USA jsou i nadále zavázány rozšířit co nejdříve svůj bezvízový program na všechny členské země EU, včetně přibrání dalších členských zemí EU do bezvízového programu v letošním roce,“ konstatuje se také v textu.

Potvrdil to i slovinský premiér Janez Janša, když řekl, že nové členské státy Evropské unie, mezi nimiž je i Česká republika, budou brzy moci cestovat do Spojených států bez víz. Americký prezident povrdil, že na tom Spojené státy pracují, nicméně žádný konkrétní termín nepadl.

Boj proti klimatickým změnám

Americký prezident George Bush prohlásil, že globální dohoda o boji proti změnám klimatu je možná, a to ještě před koncem jeho funkčního období. Američané ji ale podmínili tím, že za jednací stůl zasednou i Čína s Indií. Od globální dohody se přitom odvíjí i osud boje s klimatickými změnami, který v současnosti vede Evropská unie. Ta by si samozřejmě přála, aby Američané vznik dohody ničím nepodmiňovali.

Vzkaz pro Írán

George Bush poslal Íránu jasný vzkaz: buď se rozhodnete pro spolupráci, nebo budete v izolaci. Zároveň vyzval Evropu ke společnému postupu. Bush dále pohrozil dalšími sankcemi, pokud se Írán dobrovolně nevzdá svých jaderných ambicí.

Vztahy s Ruskem a s Tureckem

V návrhu deklarace se rovněž uvádí, že EU a USA jsou připraveny spolupracovat s Ruskem na hlavních regionálních a globálních tématech: „Uznáváme důležitou a konstruktivní roli, kterou by Rusko mělo hrát na mezinárodní scéně. Vyzýváme Rusko, aby naplnilo své mezinárodní závazky v oblasti lidských práv a rozvoje demokracie.“ Prezident Bush se na summitu rovněž vyslovil pro přijetí Turecka do EU. „Turecko by se mělo stát členem Evropské unie. Oceňujeme reformy tureckého trhu i veškeré další snažení, které by mělo pomoci k jeho přistoupení k unii.“

Bushova přítomnost se obešla bez incidentů

V minulosti přítomnost amerického prezidenta na podobných akcích provázely často mohutné a bouřlivé demonstrace. Bushův současný pobyt v zemi, která tento půlrok předsedá EU, se nicméně zatím obešel bez jakýchkoli výraznějších protestů. Otázkou je, jak tomu bude na dalších místech - v Německu, Itálii, Francii či v Británii - kam se Bush v rámci evropského „rozlučkového turné“ vydá.

Podle slovinských médií byla kvůli návštěvě zavedena přísná bezpečnostní opatření. Slovinské úřady nechtěly opatření příliš upřesňovat, dá se však předpokládat, že se podobají těm, jaká zde byla při Bushově předchozí návštěvě v roce 2001. Tehdy bylo nasazeno asi dva tisíce policistů, byl omezen dopravní provoz a nad Brdem a okolím nesměla přelétávat letadla. Slovinská vláda se nyní také dohodla s USA, že Američané mohou v zemi dočasně rozmístit blíže nespecifikované množství vojáků, kteří by měli Bushe chránit v případě leteckého útoku.

O radaru ani muk

Američané údajně chtěli, aby v závěrečné deklaraci z dnešního summitu Evropské unie a USA byla zmíněna i protiraketová obrana a zvažovaná americká základna v Česku a Polsku. Evropská unie se tomuto požadavku ale postavila: tato otázka se řeší v Bruselu pod záštitou Severoatlantické aliance. Do konečné verze komuniké se tedy radar nedostal.

Evropskou unii dnes na vrcholné schůzce ve slovinském Brdu tradičně
zastupovali šéf Evropské komise José Barroso, vysoký představitel EU pro zahraniční a bezpečnostní politiku Javier Solana a slovinský premiér Janez Janša, jehož země nyní předsedá Radě Evropské unie.

Bushova evropská cesta pokračuje v Německu

Bush večer přicestoval na pravděpodobně poslední oficiální návštěvu Německa. Dnes má na programu večeři s kancléřkou Angelou Merkelovou na vládním zámku Meseberg vzdáleném asi 60 kilometrů od Berlína. Oficiální rozhovory o mezinárodní politice a ekonomice se tam uskuteční ve středu ráno.