Proti drahé ropě se protestuje všude, Španělé si už dělají zásoby jídla

Madrid - Strach z prázdných regálů vyhnal Španěly do supermarketů. Skupují, co se dá, protože se obávají, že kvůli časové neomezené stávce řidičů kamionů za chvíli nebude co jíst. Už nyní se v řadě španělských měst skoro nedají sehnat čerstvé ryby, s ovocem a zeleninou to je nahnuté, téměř polovina čerpacích stanic v Katalánsku je kvůli blokádě bez benzinu, na dálnicích se tvoří kolony a je blokována i řada hraničních přejezdů. Protesty proti rychlému růstu cen ropy a pohonných hmot se šíří po celém světě, kromě Španělska i v Portugalsku, ve Francii nebo v Indii.

Vzhůru letící ceny ropy utišily hlad po této surovině - poptávka poprvé za posledních šest let zpomalila rostoucí tempo. Za jediný rok zdražila ropa na dvojnásobek, jen od ledna vyskočily její ceny o 40 procent - skoro na 140 dolarů za barel.

Proti cenám benzinu se protestuje i ve Francii, Portugalsku a v Asii

Demonstranti požadují, aby příslušná místa začala situaci okamžitě řešit. Do ulic vyrazili v západní Evropě rybáři, taxikáři i řidiči kamionů. Desítky tisíc španělských dopravců hrozí, že odříznou supermarkety od dodávek jídla. Tvrdí, že za palivo platí stále víc, i když ceny jejich služeb se už léta nemění.

Dlouhé kolony a dopravní zácpy se tvoří kolem velkých měst a na francouzsko-španělské hranici. Na jihu Francie protestovali také rybáři, ti už ale svůj třítýdenní protest ukončili. Třicetikilometrová kolona se už v pondělí utvořila kolem francouzského města Bordeaux, portugalští řidiči hrozí, že zemi zcela paralyzují. Ve Francii navíc stávkují i zaměstnanci železnice proti novému plánu na reorganizaci nákladní dopravy, stávkují i někteří zaměstnanci veřejného sektoru. Těm se zase nelíbí plán vlády na propouštění.

Britští úředníci už vypracovali mimořádná bezpečnostní opatření kvůli nedostatku pohonných hmot. Zhruba 500 řidičů, kteří pracují pro dvě firmy přepravující paliva, totiž hrozí čtyřdenní stávkou, která by měla začít v pátek.

Agentura Reuters uvádí, že ceny pohonných hmot vyhnaly do ulic protestující lidi i v Indii, Hongkongu a Nepálu. Stávkou vyhrožují i jihokorejští řidiči kamionů.

Za půl roku může ropa vystoupat až na 200 dolarů za barel

Někteří odborníci tvrdí, že cena ropy se za půl roku může dostat až na dvě stě dolarů za barel. Takto drahá ropa by znamenala ještě další nárůst cen na českých benzinkách - a to hlavně u nafty. Podle analytiků by se cena mohla pohybovat i kolem 44 korun, u benzínu by to bylo kolem 40 korun za litr. Nafta je už teď v Česku mnohem dražší než v mnoha jiných evropských státech. Čeští dopravci proto nutí řidiče, aby tankovali třeba ve Slovinsku. Na plné nádrži můžou ušetřit tisíce korun.

  • Stávka řidičů kamionů autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/262/26116.jpg
  • Stávka francouzských řidičů kamionů autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/261/26094.jpg