Požár letadla v Súdánu si vyžádal na tři desítky obětí

Chartúm - Při požáru letadla v súdánském hlavním městě zahynulo v úterý večer nejméně 30 lidí. Z 214 cestujících a členů posádky, kteří zřejmě byli na palubě, se podle aerolinek Sudan Airways zachránilo více než 178 lidí. Avšak šest cestujících se nadále pohřešuje. Letoun Airbus A310 letící z Damašku přes Ammán po přistání v Chartúmu sjel z přistávací dráhy. Krátce poté vypukl požár, nejprve na pravém křídle a vzápětí se plameny rozšířily do celého letadla.

Podle šéfa zdravotnické služby chartúmského letiště Muhammada Usmána Mandžuba je možné, že z pohřešovaných osob jich několik přežilo a opustilo letiště během chaosu, který po havárii letounu vypukl. Súdánská televize původně uváděla, že o život přišlo asi 100 lidí. Rozpor v údajích se vysvětluje chaosem, který zavládl na letišti po havárii. Mnozí cestující, jimž se podařilo uniknout z hořícího letadla, minuli celnici a zamířili rovnou domů, takže úřady neměly přehled o jejich osudu. Národnost obětí zatím upřesněna nebyla, avšak úřady se domnívají, že naprostou většinu cestujících tvořili Súdánci.

Jak uvedla arabská televizní stanice Al-Džazíra, letadlu se při přistání vzňal jeden z motorů, poté sjelo z přistávací dráhy a začalo hořet. Zatím není jasné, co havárii letadla způsobilo. V době přistání zuřila v Chartúmu písečná bouře, která omezovala viditelnost. Šéf súdánské policie Muhammad Nadžíb i šéf aerolinek Džamal Osmán se domnívají, že příčinou neštěstí bylo špatné počasí. To ale vylučuje ředitel letiště v Chartúmu Jusuf Ibrahím. Piloti se podle něj ještě bavili s kontrolní věží o tom, kam zajet. Pak vybuchl pravý motor a plameny se rychle rozšířily na celé letadlo. „Byl to technický důvod,“ dodal. 

Členové posádky s výjimkou jednoho nehodu přežili, pilot byl lehce zraněn. „Záchranné práce stále pokračují, snažíme se vyprostit těla obětí z trosek,“ řekl zástupce policejního ředitele. Podle súdánské televize se hasičům už podařilo oheň zlikvidovat, v poledne letiště obnovilo provoz. Odborníci prohledávají vrak, aby zjistili příčinu havárie. Podle výrobce byl havarovaný stroj vyroben před 18 lety, ve vzduchu strávil přibližně 52 000 hodin a absolvoval zhruba 21 000 startů a přistání.

Havárie dopravních letadel jsou v Súdánu poměrně vzácné. Jde proto o jednu z nejhorších podobných katastrof. Naposledy před pěti lety se po startu v Port Súdánu zřítil Boeing 737 letící na vnitrostátní lince. Zahynulo tehdy 115 lidí.

  • Letecké neštěstí v Súdánu autor: ČTK, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/264/26358.jpg
  • Hořící letadlo autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/263/26216.jpg
Vydáno pod