Spojené státy ničí tornáda i oheň

Washington – Velmi nepříznivé počasí sužuje v těchto dnech Spojené státy. Více než třicet tornád zasáhlo americký Středozápad. Jedno z nich zničilo skautský tábor ve státě Iowa. Čtyři mladí lidé přišli o život, přes čtyřicet dalších živel zranil. Celkem bylo v táboře sto dětí a 25 vedoucích. Iowu a okolní státy postihly tento týden také záplavy, na západním pobřeží zase zuří požáry.

Tornádo zasáhlo skautský tábor Little Sioux Scout Ranch, kde začínal pobyt stovky dětí a 25 vedoucích, přibližně v 19 hodin místního času. Změnilo ležení v hromadu trosek a vyvrátilo poblíž také řadu stromů.

Zatímco Iowu sužují tornáda a povodně, v okolí města Santa Cruz v Kalifornii se prudce šíří požár porostu. Přes 200 hasičů se snaží oheň uklidnit, ale práci jim komplikuje sucho a silný vítr. Téměř 1500 lidí muselo v ohrožené oblasti opustit domovy.

O den dříve zničil požár porostu u kalifornského města Stockton na 30 domů, další desítky domů byly poškozeny. V oblasti Santa Cruz řádily požáry lesa již koncem května. Zcela zničeno bylo tehdy 35 domů a 1700 hektarů lesa.

Vydáno pod