V Zimbabwe zatkli dva nejvyšší opoziční politiky, Tsvangiraie později propustili

Paříž - Zimbabwská policie dnes zatkla oba nejvyšší představitele opozičního Hnutí pro demokratickou změnu (MDC) Morgana Tsvangiraie a Tendaie Bitiho. Generální tajemník MDC Biti byl zatčen na letišti hned po návratu z jihoafrického exilu, Tsvangirai u silničního zátarasu v centrální části země. Tsvangirai byl ale po dvou hodinách opět propuštěn.

Sedmadvacátého června se má v Zimbabwe konat druhé kolo prezidentských voleb. Opozice tvrdí, že policie a armáda z rozkazu prezidenta Roberta Mugabeho násilím zastrašují její stoupence a dělají vše pro to, aby její kandidát Tsvangirai prohrál. Tsvangirai byl během kampaně už dvakrát zatčen minulý týden a řekl, že Zimbabwe teď vládne junta. Britská BBC odhalila, že Mugabeho tajně podporuje armáda. Vojáci jsou zapojeni do útoků a zastrašování opozice ve venkovských oblastech.

Biti dal už před odletem z Johannesburgu najevo, že se zatčením počítá. Prohlásil, že se vrátit musí, aby prosazoval demokratické změny před blížícím se druhým kolem voleb. „Můj jediný zločin je to, že jsem bojoval za demokracii,“ řekl. Podle policie byl na Bitiho vydán zatykač kvůli „předčasnému oznámení výsledků před jejich oficiálním vyhlášením volební komisí“. Biti bude obviněn ze zrady.

MDC zvítězilo v březnových parlamentních volbách a jeho vůdce Tsvangirai porazil dosavadního prezidenta Mugabeho v souběžných prezidentských volbách. Podle volební komise ale nezískal víc než 50 procent hlasů, takže si Mugabe prosadil druhé kolo. Mugabe vládne Zimbabwe od roku 1980. MDC považuje za loutku Západu, který se ho prý pokouší prostřednictvím opozice připravit o moc. Při násilnostech, které se v zemi od voleb odehrávají, zahynulo přes 60 lidí.