Britští zaměstnanci vlády opět zapomněli ve vlaku tajné dokumenty

Londýn - Britská labouristická vláda má dvojitou ostudu, už podruhé v tomto týdnu nechali její zaměstnanci tajné dokumenty ve vlaku. Cestující, kteří je našli, je odevzdali médiím a ta, aniž by zveřejnila detaily, je předala policii.

Chcete nahlédnout britské vládě do karet? Zajímají vás její plány pro boj s terorismem, pašováním drog nebo praním špinavých peněz? Stačilo tento týden jezdit britskými vlaky. Hned dvakrát tam totiž státní zaměstnanci zapomněli složky s tajnými dokumenty. „Naši nepřátelé se ani nemusejí obtěžovat s tím, aby se nám nabourávali do počítačů. Mohou prostě jen jezdit veřejnou dopravou," cynicky konstatuje vedoucí komise pro vnitřní bezpečnost Keith Vaz Keith Vaz.

11. června našel cestující ve vlaku do londýnské stanice Waterloo podklady pro ministerstvo financí o tom, jak podvodně financovat terorismus nebo výrobu íránských zbraní hromadného ničení. Projednávat je měl v pondělí mezinárodní Finanční akční výbor.

O den dřív totiž našel jiný cestující vlaku, který jel naopak ze stanice Waterloo, 2 spisy s nálepkou Přísně tajné. V prvním bylo nelichotivé hodnocení iráckých bezpečnostních sil, ve druhém materiál o zranitelnosti Al-Kajdy. Zapomnětlivý zpravodajský důstojník dostal okamžitou výpověď.

Situaci okamžitě využila opozice s kritikou: „Máme tu vládu, která evidentně neohlídá svá tajemství. Ať už jde o Al-kajdu nebo něčí osobní údaje, je to vážný problém," řekl stínový ministr vnitra David Davis.

Opozice bije na poplach, jde už o několikáté selhání za poslední půlrok. V lednu ztratil úředník detailní záznamy budoucích kadetů královského námořnictva. Kritici žádají okamžitou nápravu a přísnější ochranu tajných materiálů.

Vydáno pod