Ministři zahraničí EU: Ratifikace Lisabonské smlouvy má pokračovat

Lucemburk - Ministři zahraničí Evropské unie dnes jednají v Lucemburku. Je to jejich první setkání po irském referendu, které odmítlo Lisabonskou smlouvu. Diskutují proto o dalším postupu a také o společném unijním programu pro příští rok a půl, kdy se v čele unie vystřídají Francie, Česká republika a Švédsko. Většina ministrů se v Lucemburku shodla na tom, že ratifikační proces Lisabonské smlouvy má pokračovat, jakým způsobem by mohla vstoupit dohoda v platnost, zatím ale není jasné.

Lisabonskou smlouvu, která měla zreformovat fungování unie, odmítli v referendu Irové schválit. Ratifikační proces nicméně pokračuje v dalších zemích. A to i přesto, že smlouva může vstoupit v platnost pouze tehdy, když jí schválí všech 27 členských států.

Většina ministrů se v Lucemburku shodla na tom, že ratifikační proces Lisabonské smlouvy má pokračovat, nicméně přiznávají, že nemají přesný plán, jak smlouvu zachránit. Jednou z možností prý je, že by Irové referendum opakovali. Pokud by se tento plán neprosadil, mohl by přijít na řadu další. A to sice, že by omezené reformy byly obsahem přístupové smlouvy s Chorvatskem, které by se k unii mělo přičlenit v roce 2010 až 2011. To by umožnilo prosadit alespoň část reforem, které jsou obsahem Lisabonské smlouvy - změnil by se systém hlasování a také počet křesel v Evropském parlamentu.

Ministři, mezi nimiž má být i Karel Schwarzenberg, dnes také měli hovořit o možnosti zrušení nyní pozastavených sankcí vůči Kubě, s čímž měla v minulosti problém hlavně ČR. Politici ale jednání o této problematice odložili až na summit všech členských zemí EU, který se má konat koncem týdne.

Politici se shodli na programu EU během předsednictví Francie, Česka a Švédska 

Evropská unie dnes také v Lucemburku projednala společný program, který si pro následujících 18 měsíců vypracovaly tři předsednické země. ČR na půl roku v předsednickém křesle vystřídá 1. ledna 2009 Francii a na konci června předá předsednictví Švédsku. Tyto tři země si mimo jiné daly za cíl, že se budou zabývat přezkoumáním unijních výdajů a příjmů, reformou společné zemědělské politiky a energetickou bezpečností.

Chtějí také do konce tohoto roku či nejpozději v první půlce roku 2009, na níž připadá české předsednictví, najít v unii dohodu nad rozsáhlým balíkem opatření v oblasti energií a klimatu. Program se zabývá i otázkou postupného zavádění Lisabonské smlouvy do praxe.