Mezinárodní soud řeší masakr v Srebrenici

Haag - U mezinárodního soudu v Haagu začal proces, v němž příbuzní obětí masakru v bosenské Srebrenici žalují nizozemskou armádu. Tvrdí, že její vojáci pod vlajkou OSN v roce 1995 selhali. Neochránili totiž 8 tisíc muslimských civilistů, které pak pozabíjely bosensko-srbské jednotky. Jde o první projednávání občanskoprávní žaloby na nizozemské vojáky.

Pozůstalí požadují po nizozemském státu odškodné, ale celý proces je teprve v počátcích, a tak není možné zatím nic odhadnout. Žaloby byly podány v roce 2002.  

Před soudem vypovídal Hasan Nuhanović, který v době války v Bosně v letech 1992 až 1995 působil u jednotek OSN jako tlumočník. Právě kvůli svému zaměstnání Nuhanovič vraždění srbských jednotek unikl, zemřeli ale oba jeho rodiče a mladší bratr.

„Příslušníci nizozemského praporu na holandské základně mou rodinu vypověděli a předali ji Srbům. Viděl jsem to na vlastní oči,“ řekl Nuhanović. „Kdybych tohle neudělal, nebyl bych schopný žít dál. Hledám spravedlnost,“ zdůvodnil, proč se s žalobou na nizozemský stát obrátil k soudu.

K soudnímu projednávání dospěla dnes také hromadná žaloba asi šesti tisícovek příbuzných srebrenických obětí. Také ti žalují nizozemskou vládu za to, že její vojáci nedokázali ochránit civilní obyvatelstvo Srebrenice před bosenskosrbskými jednotkami.

Srebrenici, obývanou převážně Muslimy, mezinárodní společenství během války v Bosně prohlásilo za takzvanou bezpečnou zónu.

K její ochraně bylo nasazeno na 450 vojáků sil OSN, převážně Nizozemců. Město ale dobyly bosenskosrbské jednotky a příslušníci mezinárodních jednotek jen bezradně přihlíželi či dokonce pomáhali oddělit ženy od mužů, kteří byli naloženi do autobusů a následně pobiti.

Srebrenica je stále citlivé téma

Pro Nizozemce je Srebrenica i 13 let po masakru citlivé téma. Ze zprávy, vypracované v roce 2002 na podnět nizozemské vlády, vyplynulo, že spoluzodpovědnost za masakr v Srebrenici nese jak Nizozemsko, tak OSN.

Nizozemsko prý umožnilo hromadné vraždění muslimských mužů tím, že situaci v Bosně podcenilo a do enklávy vyslalo naprosto nedostatečný kontingent. Po zveřejnění zprávy rezignoval tehdejší kabinet premiéra Wima Koka.

Nizozemsko se ale zároveň brání a tvrdí, že jeho vojáci v Srebrenici nebyli schopni bez posil muslimské obyvatelstvo proti Srbům ubránit. Právní zástupce nizozemského státu také už před lety pozůstalým srebrenického masakru vzkázal, že se mají obrátit na ty, kteří masové vraždění nařídili.

Ratko Mladić a Radovan Karadžič, kteří by měli za masakr být souzeni před tribunálem pro válečné zločiny v Haagu, jsou ale stále na útěku.