Největší pohřebiště ve střední Evropě odhalili archeologové v Praze

Praha - Během čtyřletého výzkumu objevili archeologové v Praze - Zličíně unikátní pohřebiště z doby stěhování národů. Rozsahem je dosud největší, které bylo ve střední Evropě objeveno. Místo skrývalo 177 pohřbů takzvané vinařické skupiny germánského původu z druhé poloviny 5. století až přelomu 5. a 6. století. Kromě kosterních pozůstatků nalezli archeologové v hrobech i keramické a skleněné nádoby, šperky, dokonce i zbytky textilií.

Z bohaté pohřební výbavy archeologové usuzují, že šlo o pohřebiště vyšší společenské vrstvy. V hrobech většinou odpočívaly ženy. Nejspíše proto, že mnoho mužů, kteří padli v bitvách, bylo pohřbeno jinde.

Výzkum provádělo v letech 2005 až 2006 Muzeum hlavního města Prahy a v letech 2007 až 2008 společnost Labrys, která je oprávněná k výzkumům na území hlavního města. Kromě unikátního pohřebiště odborníci odkryli i neolitické sídliště a pravěkou cestu. Ta zřejmě pochází z mnohem starší doby než pohřebiště.

Přestože výzkum tento týden končí, mnoho předmětů je třeba ještě vědecky vyhodnotit. Analýza kosterních pozůstatků, včetně stanovení DNA, by mohla odhalit více ze života a původu etnické skupiny.