Záplavy v Číně si vyžádaly další oběti

Peking - Už 171 obětí si vyžádaly záplavy, které v posledních týdnech postihly 12 čínských provincií. Úřady evakuovaly 1,3 milionu lidí, záplavy zničily desetitisíce domů, poškodily úrodu na více než 860 000 hektarech půdy a způsobily ekonomické škody, které jsou odhadovány na více než 1 a půl miliardy dolarů.

Úřady v provincii Kuang-tung, hustě obydlené průmyslové oblasti sousedící s Hongkongem, dnes varovaly před „černým červnem“, protože déšť a rozvodněné řeky ohrožují přehradní hráze.

Provincie Kuang-tung se připravuje na možné záplavy v nízko položené deltě řeky Ču-ťiang (Perlová řeka), kde leží několik velkých exportních průmyslových zón i hlavní město provincie Kuang-čou. Povodně na Perlové řece jsou nejhorší za posledních 50 let.

Rozvodněné řeky přinutily zemědělce předčasně sklidit nezralou zeleninu ze zaplavených polí, aby stoupající voda sklizeň zcela neznehodnotila. Přírodní katastrofa podle agentury AP v Číně dále zvýší ceny potravin, které už před záplavami byly na rekordní výši.

Mezi zasaženými oblastmi je i provincie S'-čchuan, kterou v květnu zdevastovalo ničivé zemětřesení. Meteorologové přitom varovali, že silné deště budou pokračovat celý týden a že záplavy nově hrozí i na Žluté řece, druhém nejdelším čínském toku.

Záplavy jsou třetí velkou přírodní katastrofou, která Čínu, jež se chystá na srpnové olympijské hry v Pekingu, postihla od začátku letošního roku. V únoru paralyzovaly jihočínské provincie sněhové bouře a v květnu zasáhlo provincii S'-čchuan ničivé zemětřesení, které si vyžádalo téměř 70 tisíc obětí.