Summit EU řeší irské odmítnutí Lisabonské smlouvy

Brusel - V Bruselu dnes zasedají čelní představitelé všech sedmadvaceti členských států Evropské unie. Na dvoudenním summitu, jímž vrcholí slovinské předsednictví, mají evropští politici řešit problematiku potravinové krize nebo stoupajících cen pohonných hmot. Hlavním, nechtěným bodem jednání ale bude ratifikace evropské reformní smlouvy, kterou Irové minulý týden odmítli v referendu. Aby vstoupila v platnost, byl přitom potřeba souhlas všech členských států. Dokument ale není jediný bod programu, summit bude řešit například také dopady vysokých cen.

Ratifikaci Lisabonské smlouvy budou premiéři členských zemí EU řešit při oficiální večeři. Čeká se dlouhé a náročné jednání. Irské NE bude muset na summitu EU, který začíná v 16 hodin, vysvětlit tamější premiér Brian Cowen. Irsko reformní smlouvu odmítlo minulý pátek, kdy se proti jejímu přijetí navzdory snahám většiny politických stran vyslovilo více než 53 procent hlasujících. Vadila jim daňová zátěž a počet eurokomisařů.

Zaznívají hlasy, že právě Irsko by mělo předložit krizový plán a navrhnout řešení. Někteří vrcholní diplomaté ale podotýkají, že irské referendum se konalo před týdnem, a není tedy možné po Irech chtít, aby v tak krátké době cokoli vyřešili. Dopady irského NE tak bude řešit nastupující francouzské, případně až české předsednictví EU.

Na pořadu dne irské „NE“

Politici proto hodlají na konferenci diskutovat o tom, jakým způsobem a zda vůbec pokračovat ve schvalování smlouvy ve státech, které tak ještě neučinily. Uvažuje se o tom, že by se k Lisabonské smlouvě přidal protokol a irské referendum by se mohlo příští rok na jaře opakovat. Podle předsedajícího slovinského premiéra Janeze Janši se ale od konference jasné řešení vzniklé situace očekávat nedá.

Evropští politici přesto už v průběhu tohoto týdne vyjádřili přesvědčení s ratifikací pokračovat. Zatím smlouvu přijalo 19 ze 27 členských států. Dosud posledním státem, který ji ratifikoval, byla včera Velká Británie, chybí jen podpis královny.

Již nyní je ovšem jasné, že současná verze smlouvy platit nebude a čekají ji úpravy. „Ona v této podobě, tak, jak byla podepsána, nemůže vejít v platnost, protože všech 27 zemí ji pravděpodobně neratifikuje, ale hraje se o počet, kolik se k ní nakonec přikloní,“ řekl Marek Loužek, analytik Centra pro ekonomiku a politiku.

Merkelová zůstává optimistická

Německá kancléřka Angela Merkelová je přesvědčena, že se podaří překonat krizi, do níž se Evropská unie dostala po odmítnutí Lisabonské smlouvy o reformě EU v irském referendu. V dnešním projevu ve spolkovém sněmu, dolní komoře německého parlamentu, zároveň odmítla, že by jejím řešením byla myšlenka dvourychlostní Evropy.

„Potřebujeme lisabonskou smlouvu, smlouva z Nice není dostatečná,“
zdůraznila Merkelová před odjezdem na summit EU, který dnes začíná v
Bruselu. Irské NE dokumentu, který má reformovat unijní instituce, podle ní „sedmadvacítku“ neohrozí. „Jsem přesvědčená, že řešení nalezneme,“ řekla kancléřka.

V hledáčku EU bude i Česko

Českou republiku na summitu zastupuje mimo jiné premiér Mirek Topolánek. I na něj budou směřovány časté otázky, protože Česko na rozdíl od ostatních unijních zemí nevyslalo jasnou výzvu k podpoře pokračování ratifikace Lisabonské smlouvy. Tu v Čechách momentálně zkoumá Ústavní soud.

„Irské 'NE' pro nás nemá menší závažnost než předchozí francouzské či nizozemské 'NE'. To znamená, že bez ohledu na to, zda bude ratifikační proces nadále pokračovat, či nikoli, Lisabonská smlouva nevstoupí v platnost,“ uvedl Topolánek. Odvolával se tím na neúspěch předchozí evropské smlouvy, tzv. euroústavy, kterou v roce 2005 v referendech odmítli Francouzi a Nizozemci.

Emise, zahraniční spolupráce, klimatické změny a ceny benzinu

Dalšími tématy, kterými by se měla EU v průběhu dneška a zítřka zabývat, je snížení emisí oxidu uhličitého u aut, partnerství se státy západního Balkánu, zahraniční spolupráce se státy Středomoří a zeměmi při východních hranicích unie nebo změny klimatu. Na seznamu projednávaných bodů je i světová potravinová krize a rostoucí ceny pohonných hmot. Francouzský prezident Nicolas Sarkozy navrhl dočasné zrušení DPH na pohonné hmoty, podle analytiků ale nezíská větší podporu.

Předpokládá se, že EU vysloví souhlas s tím, aby Slovensko přijalo v lednu euro. Na pořadu dne má být i problematika lidských práv na Kubě, Evropská unie se prý chystá zrušit sankce uvalené na tento stát. Praha přitom připouští, že by to mohla zamítnout.

Ceny potravin a pohonných hmot 

Evropská unie se bude na dnešním summitu v Bruselu snažit nalézt cestu ke snížení dopadů rekordních cen potravin a paliv na nejchudší vrstvu obyvatel. Nejvíce diskusí zatím vyvolává francouzský návrh na pozastavení výběru DPH u pohonných hmot, se kterým již v minulosti přišel francouzský prezident Nicolas Sarkozy. Očekává se, že jej zopakuje i dnes. Proti návrhu je ovšem celá řada zemí v čele s Německem.

Vlajky zemí Evropské unie
Zdroj: ČT24