Sonda Phoenix zřejmě objevila na Marsu led

Los Angeles - Existence mimozemského života je nyní reálnější. Sonda Phoenix amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) zřejmě objevila na Marsu kousky ledu, voda je přitom základem pro vznik života. Phoenix vyryl do povrchu Marsu prohlubně, které odhalily zrnka a místy i pruhy bílého materiálu smíchaného s hrudkovitou načervenalou půdou. Tyto bílé kousky zaznamenané na fotografiích, které sonda odeslala k Zemi, na snímcích pořízených později zmizely. Vědci proto věří, že šlo o led, který po odkrytí vysublimoval, tedy přešel z pevného skupenství do plynného při vynechání kapalné fáze.

„Ty malé kousky naprosto zmizely během několika dní, což je dokonalý důkaz, že šlo o led,“ řekl vědecký pracovník projektu Phoenix Peter Smith z Arizonské univerzity. „Existovala možnost, že by to mohla být sůl, ale sůl tohle neudělá,“ dodal.

Sonda Phoenix přistála v severní polární oblasti „rudé planety“ 25. května a její mise má trvat nejméně tři měsíce. Právě pátrání po stopách vody, která by naznačovala možnost výskytu života, je jejím hlavním úkolem.

Kromě pořizování snímků z vyrytých vzorků provádí Phoenix experiment, při němž v miniaturní peci TEGA (Thermal and Evolved Gas Analyzer) taví vzorek odebrané marsovské půdy. Při odpařování odebrané horniny se ale zatím žádné stopy po vodě neobjevily.

Vydáno pod