Rusko se zajímá o jednání USA o základně s Litvou

Moskva - Rusko se znovu zabývá plánovanou výstavbou americké protiraketové základny v Evropě. Požádalo Spojené státy, aby informovaly Moskvu o jednáních s Litvou. Tento týden se totiž objevily spekulace, že pokud krachne jednání USA s Poláky, zřejmě se Spojené státy s prosbou o umístění základny obrátí jinam, možná i na Vilnius.

Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov reagoval žádostí na úterní výroky polského vyjednavače Witolda Waszczykowského, který prozradil, že Američané jednají o štítu i s Litvou. Litva sice oficiální jednání popřela, nicméně USA rozhovory v obecné rovině připustily.

Rusko dlouhodobě vyjadřuje své obavy z plánované výstavby amerického protiraketového štítu v Evropě. I když USA tvrdí, že rakety mají svět ochránit před hrozbou směřující z takových států, jako je například Írán, Moskva se stále obává, že americké rakety budou mířit i na Rusko.

Základna v Litvě? Politická hra, shodují se odborníci

Ruští a polští odborníci příliš nevěří zprávám, že Spojené státy opravdu uvažují o umístění části plánovaného protiraketového štítu v Litvě. Americké vyjednávání s Litvou zpochybňují právě s ohledem na odpor, jaký by umístění části amerického štítu v Pobaltí vyvolalo v Moskvě.

Spekulace, že Američané v případě neúspěšných jednání s Polskem osloví Litvu, se prý nemohou zakládat na pravdě. Tyto informace považují pozorovatelé spíše za způsob, jak přimět Varšavu k souhlasu ještě před tím, než americký prezident George Bush opustí v lednu 2009 úřad.

Možné využití Litvy k výstavbě protiraketového sila s desítkou antiraket, které má stát v Polsku, v úterý zmínil polský vyjednávač Witold Waszczykowski, podle něhož Američané jednají o štítu i s touto pobaltskou republikou. Litva sice oficiální jednání popřela, Washington však připustil „rozhovory v obecné rovině“.

Jedná se o reakci Washingtonu na tvrdé podmínky Varšavy, které rozhovory komplikují. Polsko za souhlas s americkou základnou žádá například, aby USA vynaložily miliardy dolarů na modernizaci polské protivzdušné obrany.

S Českem už Američané dojednali hlavní smlouvu o vybudování protiraketového radaru v Brdech, kterou by měla v Praze podepsat ministryně zahraničí Condoleezza Riceová pravděpodobně v červenci. O podobě doplňkové dohody o pobytu amerických vojáků na českém území (SOFA) se stále diskutuje.

Radar
Zdroj: ČT24