Alžírsko a Francie budou spolupracovat při využití jaderné energie

Alžír - Zaryté nepřátelství mezi bývalou koloniální velmocí Francií a africkým Ažírskem je po letech zažehnáno. Francouzský premiér François Fillon a jeho alžírský protějšek Abdal Azíz Belchádem dnes podepsali dohodu o spolupráci při mírovém využití jaderné energie a v otázkách obrany. Jednat ještě chtějí také o zjednodušení podnikání francouzských společností v Alžírsku.

Podle nové úmluvy zahájí Francie a Alžírsko společný jaderný výzkum. Obě země budou také spolupracovat při těžbě a zpracování uranu a budou si vyměňovat nukleární technologie. Podobné dohody má již Francie uzavřené s Libyí a s Indií.

Alžírsko a Francie se dnes podle Fillona dohodly i na průmyslové spolupráci ve zbrojním sektoru a na dodávkách francouzského vybavení alžírské armádě.

Francouzské firmy nabízejí Alžírsku především vojenské vrtulníky a víceúčelová námořní plavidla. „Toto je historická chvíle, která představuje změnu v našich vztazích,“ prohlásil po podpisu dohod Fillon, který je po 22 letech prvním francouzským premiérem, který navštívil Alžírsko. „Nemůže být jasnější signál, že se Francie snaží o vytvoření výjimečného partnerství s Alžírskem,“ dodal.

Vztahy Alžíru a Paříže jsou poznamenané křivdami z období francouzské koloniální nadvlády nad touto severoafrickou zemí v letech 1830-1962 a válečnými zločiny v době boje Alžírska za nezávislost. K jejich zlepšení loni napomohla cesta francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho do Alžírska, během které francouzský prezident označil koloniální systém za nespravedlivý.