Zimbabwské vedení si za předvolební násilí vysloužilo kritiku Západu

Harare/New York - Nedělní odstoupení lídra zimbabwské opozice Morgana Tsvangiraie vyvolalo ve světě obavy z dalšího vývoje v zemi. V boji o prezidentský post totiž nyní zůstal pouze dosavadní autoritářský prezident Robert Mugabe. Ten si také v zápětí vysloužil kritiku generálního tajemníka OSN Pan Ki-muna za to, že jeho vláda nedokázala zajistit svobodné a spravedlivé volby. Spojené státy oznámily, že budou chtít projednat situaci v Zimbabwe v Radě bezpečnosti OSN.

Lídr zimbabwského opozičního Hnutí pro demokratickou změnu (MDC) Tsvangirai obvinil vládu z násilné předvolební kampaně, která si prý vyžádala už 86 obětí. Odstoupil proto, aby zabránil dalším podobným útokům na své stoupence během druhého kola prezidentských voleb, plánovaného na 27. června. Své rozhodnutí má objasnit v následujících dnech. Hodlá také lobbovat u mezinárodního společenství a především u afrických organizací, aby zvýšily tlak na Mugabeho režim.

Zimbabwská vláda nyní čeká na oficiální stažení Tsvangiroaiovy kandidatury, aby mohla druhé kolo voleb definitivně odvolat. Na její adresu se mezitím snesla vlna kritiky z celého světa. „Násilná a zastrašující kampaň, která tyto volby ovládla, prokázala lidem této země (Zimbabwe) špatnou službu a musí okamžitě skončit,“ vyzval Harare ke změně šéf OSN Pan Ki-mun.

Stejně reagoval také Bílý dům, který chce otázku situace v Zimbabwe tento týden předložit RB OSN, aby posoudila možné kroky proti vládě Roberta Mugabeho. „Mugabe nemůže mít právo donekonečna utlačovat zimbabwský lid,“ prohlásil mluvčí Bílého domu Carlton Carroll.

O dalším zpřísnění sankcí proti Harare uvažuje také Austrálie. Momentálně nevydává osobám spojeným s Mugabeho režimem víza, uvalila embargo na obchod se zbraněmi a vůči režimu uplatňuje i obchodní omezení. Nyní chce svůj tlak ještě utvrdit a k témuž vyzval australský ministr zahraničí Stephen Smith také Společenství pro rozvoj jižní Afriky (SADC).

Současné napětí v Zimbabwe trvá od v březnových parlamentních voleb, v nichž zvítězilo MDC. V souběžných prezidentských volbách porazil Tsvangirai dosavadního prezidenta Mugabeho, podle volební komise ale údajně nezískal přes 50 procent hlasů, takže si Mugabe prosadil druhé kolo hlasování.