V Srbsku vznikne proevropská vláda, podpoří ji socialisté

Bělehrad - V Srbsku vznikne šest týdnů po předčasných parlamentních volbách nová proevropsky orientovaná vláda. Socialistická strana se totiž rozhodla podpořit kabinet Borise Tadiće. "Výbor většinou hlasů podpořil zformování vlády s prozápadní aliancí," řekl dnes po schůzi vedení Srbské socialistické strany (SPS) její předseda Dačić.

Socialistická strana, kterou založil někdejší autoritářský prezident Slobodan Milošević, hrála při jednáních o vzniku nové srbské vlády klíčovou roli. Její podpora totiž umožnila vznik nového kabinetu.

Až do soboty přitom SPS vyjednávala o vládě s nacionalistickým táborem. Ten tvoří Srbská radikální strana (SRS) Tomislava Nikoliče a konzervativní Demokratická strana Srbska (DSS) dosavadního premiéra Vojislava Koštunici. Koaliční rozhovory ale nakonec ztroskotaly a socialisté podpořili proevropskou vládu.

Předčasné parlamentní volby, které se v Srbsku konaly 11. května, dopadly v podstatě nerozhodně. Poměrně jasně sice zvítězila koalice Pro evropské Srbsko, v níž má hlavní slovo prezidentova Demokratická strana (DS), o něco více mandátů ale získal nacionalistický tábor. Jazýčkem na vahách se tak nakonec stali právě socialisté, kteří ve volbách skončili až čtvrtí, ale disponovali potřebným počtem poslanců pro vytvoření parlamentní většiny.

Vydáno pod