Ruská armáda zeštíhlí o desetinu

Moskva - Ruský ministr obrany Anatolij Serďukov oznámil redukci stavu vojsk o desetinu. Rusko podle něj do pěti let získá účinnější a mobilnější armádu se štíhlejším velitelským sborem. Generalitě propouštění vynahradí vyššími odměnami, zejména pro velitele jaderných sil a protiletecké obrany. Ruská armáda má oficiálně 1 130 000 mužů. Rusko má ale podobně početné ozbrojené jednotky ministerstva vnitra a pohraničníků.

„Navrhujeme mít během čtyř nebo pěti let, k roku 2013, armádu o milionu mužů,“ uvedl Serďukov po jednáních s prezidentem Dmitrijem Medveděvem. Redukce armády nicméně podle odborníků není až tak významná, protože reálná čísla vojenských jednotek se tolik nezmění. Hlavním důvodem je to, že Rusko má kromě armády mnoho lidí převážně v jednotkách pohraničníků, ministerstva vnitra či ministerstva pro mimořádné situace.

Rusko novým opatřením bojuje proti již tradičnímu velkému množství důstojníků, jejich počet činí v ruské armádě 30 procent, zatímco ve světě je běžných 16 procent. Generalita má proto zeštíhlet, a to se jí samozřejmě nelíbí. Serďukov proto chce vyhazov pro některé důstojníky kompenzovat zvýšením platů a odměn pro ostatní velitele. Pro 30 tisíc nejlepších důstojníků narostou odměny v průběhu následujících tří let z 25 až na 42 miliard rublů (z 16 na 28 miliard Kč).