Na Kubě schválili nový lék proti rakovině plic

Havana - Kubánské úřady schválily používání vakcíny, která má prodloužit život pacientů s rakovinou plic. Nemocní by tak podle kubánských vědců mohli žít průměrně o čtyři až pět měsíců déle a hlavně kvalitněji. Lék má mít jen minimální vedlejší účinky, jeho hlavní složkou je protein, který napadá výhradně rakovinné buňky. Vakcína se už testuje v několika dalších zemích. Prodávat ji budou soukromé společnosti, ale vyrábět se má výhradně na Kubě.

„Klinické testy vakcíny potvrdily, že vakcína zvyšuje počet přeživších, stejně jako kvalitu života pacientů,“ říká ředitelka klinického výzkumu Molekulárního imunologického centra Tania Crombetová. Oproti chemoterapii, která je tradiční metodou léčby rakoviny plic, je vakcína mnohem ohleduplnější k tělu pacienta. Její hlavní složkou je protein, který se zacílí pouze na rakovinné buňky. Vakcína proto nemá tolik vedlejších účinků jako chemoterapeutická léčba.

Tato vakcína je první schválenou na světě, v dalších zemích se ale další podobné látky testují. Například v Peru by měla být vakcína do konce tohoto roku veřejně dostupná. O prodej vakcíny mají zájem soukromé společnosti, vyrábět se má ale výhradně na Kubě. Lék je zatím dostupný pouze na klinikách na ostrově. Pokud budou mít pacienti zájem o novou léčbu, budou se muset dostavit na Kubu. Cena za vakcínu zatím nebyla stanovena.