Nový italský zákon odsune projednávání korupční kauzy premiéra Berlusconiho

Řím - Italský senát schválil zákon, který podle oponentů výrazně pomůže premiérovi Berlusconimu v jeho soudních kauzách týkajících se korupce. Ta je totiž podle nové normy považována za méně závažný trestný čin. Zákon pozastavuje na rok procesy v takových případech, kdy je obžalovaný obviněn z činů, za které hrozí tresty do deseti let. A mezi tyto zločiny se řadí právě korupce.

Úprava má zrychlit práci soudců, kteří jsou v poslední době zavaleni spoustou kauz, budou se tak zabývat pouze závažnými trestnými činy. Odklad projednávání by tak mohl pomoci premiérovi Berlusconimu, který je zapleten do několika korupčních kauz.

Soudcům se ale nový předpis nelíbí, podle nich je v rozporu s ústavou, protože prý narušuje jejich nezávislost. Veřejnost i politici se nicméně shodují na tom, že přetížená italská justice potřebuje reformu.

Vláda navrhuje i zákon o imunitě pro politiky. Předpis se podobá těm, které platí v různých státech Evropy. Norma upravuje ochranu čtyř hlavních představitelů státu vlády a měl by platit jen během jednoho jejich funkčního období.