Smog v Pekingu dělá starosti ČOV

Peking/Praha - V době blížících se olympijských her se Peking potýká s velkým znečištěním vzduchu. Před pár dny dokonce úřady vyzvaly občany, aby zbytečně nevycházeli z domu. Taková situace dělá samozřejmě starosti Českému olympijskému výboru, který se obává ohrožení zdraví a výkonů sportovců kvůli špatnému stavu ovzduší. Čína chystá mnoho opatření a slibuje, že se situace do her zlepší, ale vzhledem k současnému zhoršení je těžké tomu věřit.

Peking je totiž kromě nadměrné dopravy a průmyslové výroby zatížen i nepříznivými geografickými podmínkami, které ve městě způsobují například písečné bouře. V poslední době proto ČOV uspořádal seminář, který se snažil zmapovat situaci, aby se čeští sportovci mohli na hry optimálně připravit.

Adaptovat se na prostředí Pekingu je vlastně nemožné, proto se ČOV zaměřil na to, jak snížit škodlivé dopady. Datum odletu na olympiádu je kompromisem mezi optimální délkou aklimatizace a co největším omezením škodlivých vlivů ovzduší. Příprava se zaměřila především na vyšetření jednotlivých sportovců, která by měla odhalit možné dýchací obtíže a najít způsob, jak je eliminovat. V záloze jsou i čističky vzduchu. ČOV spoléhá i na možnost přeložit začátky závodů na čas, kdy bude situace povětří lepší.

Vydáno pod