Pod Gordonem Brownem se po roce úřadování kývá premiérská židle

Londýn - Britský premiér Gordon Brown už rok obývá známý dům č. 10 v Downing Street. Po jeho ročním úřadování si ale 74 procent Britů myslí, že politika změny, se kterou přišel po premiérovi Tonym Blairovi, nebyla dobrou volbou. Zatímco před nástupem Browna preferovalo jeho Labouristickou stranu o čtyři procenta víc Britů než opoziční konzervativce, teď se preference vládní strany hluboce propadají.

Labouristé v průzkumech oblíbenosti zaostávají za konzervativci o dvacet procent. Pokud by se teď konaly volby, byl by to jeden z největších politických debaklů v historii. A za tento propad může především sám Brown. Spekuluje se proto, zda vůbec v premiérské funkci vydrží do dalších voleb, které se konají příští rok.

Labouristé navíc zaznamenali výraznou prohru i v místních volbách. To vše otřásá premiérskou židlí, na které již rok sedí Gordon Brown. Ačkoli si jako ministr financí za úspěšnou ekonomickou politiku vysloužil v předchozích letech přezdívku „železný kancléř“, teď mu Britové v otázkách ekonomiky nevěří. Premiér zavedl nepříjemná daňová opatření, která mu na popularitě také nepřidala.

Nohy Brownovi podtrhává celkový špatný stav britské ekonomiky, který způsobily kolaps banky Northern Rock, hypoteční krize nebo vysoké ceny pohonných hmot. V Británii se za poslední rok výrazně zdražilo v podstatě všechno - od hypoték po mléko. Od ledna navíc platí nejchudší obyvatelstvo vyšší daně. Aby toho nebylo málo, rozhodl se Brown, že navýší schodek státního rozpočtu.

V Británii si proto po roce premiérského úřadu vysloužil Brown pověst bručouna, váhavce a podivína bez velké vize. Většina Britů si myslí, že se za vlády Browna mají hůře než před jeho nástupem.