Ministři G8 jednali v Kjótu o Afghánistánu

Kjóto - Ministři zahraničí sedmi nejrozvinutějších států a Ruska (G8)vyzvali ve čtvrtek v japonském Kjótu sousedy Afghánistánu, aby důrazněji usilovali o "konstruktivní roli při stabilizaci situace" v této zemi stíhané dlouhotrvajícími vnitřními boji a sektářským násilím. Někteří účastníci také potvrdili nezbytnost společného úsilí s cílem zastavit další růst cen ropy. V závěrečné deklaraci ze své schůzky v japonském Kjótu vyzvali ministři zahraničí zemí G8 Severní Koreu, aby se zřekla všech svých jaderných zbraní.

„Vyzýváme sousedy Afghánistánu převzít konstruktivní roli při stabilizaci situace v zemi,“ píše se v usnesení přijatém první den dvoudenního zasedání. „Obzvláště vyzýváme Afghánistán a Pákistán pokračovat ve spolupráci v konstruktivním a vzájemně výhodném duchu,“ dodává dokument s náznakem, že obdobný postup očekává i od Íránu. 

Významnější roli při zajišťování bezpečnosti afghánského území byl měl podle ministrů zastávat také Kábul. Ten by se měl zaměřit na boj proti výrobě a pašování drog a proti regionálním kmenovým náčelníkům, kteří to umožňují. Ministři projednávali také situaci v Barmě. Dohodli se na tom, že budou i nadále poskytovat humanitární pomoc obětem květnového cyklonu. Barmský vojenský režim ale vyzvali k transparentnosti v nakládání s pomocí. 

Severní Korea musí spolupracovat!

Ministři zahraničí sedmi nejvyspělejších států světa a Ruska v závěrečné deklaraci ze své schůzky v japonském Kjótu vyzvali Severní Koreu, aby se zřekla všech svých jaderných zbraní. Za důležité pak označili urychlení šestistranného jednání o vyřešení severokorejské jaderné krize.

Ministři G8 apelovali na Pchjongjang, aby plně spolupracoval při ověřování údajů, které uvedl ve své čtvrteční deklaraci o severokorejských jaderných programech. Konečným cílem by podle G8 mělo být, aby Severní Korea odstoupila od všech jaderných zbraní a od všech jaderných programů, které aktuálně provádí.