Severní Korea odstřelila chladicí věž

Soul - Severní Korea demonstrativně odstřelila chladicí věž svého hlavního reaktoru v Jongbjonu. Zlikvidovala ji za účasti televizních kamer. Pchjongjang tím chce ilustrovat, že ukončení svého jaderného programu myslí vážně. Z technického hlediska odstřelení chladicí věže nemá valný význam, jde o jednu část komplexního zařízení, která může být rychle a jednoduše obnovena.

Symbolický odstřel přišel 20 měsíců poté, co Pchjongjang šokoval svět odpálením své jaderné bomby při podzemním testu. Potvrdil svůj status jaderné velmoci. Dnešní demolice je po více než pěti letech odzbrojovacích jednání, která se opakovaně dostávala do zpoždění a slepých uliček, navenek nejokázalejším okamžikem.

Jaderná deklarace, kterou ve čtvrtek Severní Korea pět měsíců po předpokládaném datu předala Číně, zatím nebyla zveřejněna. Má prý mimo jiné obsahovat celkové souhrnné údaje o tom, kolik plutonia bylo v Jongbjonu vyrobeno. Žádné podrobnosti o bombách, které tam mohly být vyrobeny, ale údajně neobsahuje.

USA deklaraci uvítaly jako krok správným směrem, ale zdůraznily, že severokorejskému režimu nevěří a že jeho jaderné odzbrojování musí pokračovat. Spojené státy proto chtějí důsledně zkontrolovat údaje, které Severokorejci v deklaraci uvedli.

Severní Korea podle nich musí umožnit přístup inspektorů k jejich reaktoru, aby Američané na vlastní oči viděli, jak starým zařízením Pchjongjang disponuje, a aby mohli dospět k vlastním věrohodným závěrům.

Prezident Bush na oplátku rozjel proceduru, na jejímž konci má být vyškrtnutí Severní Koreje z amerického seznamu států podporujících mezinárodní terorismus. To Pchjongjangu opět otevře cestu ke štědré ekonomické pomoci z USA i z dalších zemí.

Severní Korea demonstrativně odstřelila chladicí věž svého hlavního reaktoru v Jongbjonu.
Zdroj: ČT24