Royalová chce být šéfkou socialistů, vyzvala k boji proti „Sarkozyho klanu“

Paříž - Bývalá kandidátka na francouzského prezidenta za Socialistickou stranu Ségolene Royalová dnes na stranickém fóru vyzvala své kolegy k boji proti "ovládání Francie Sarkozyho klanem". Apel je součástí jejího příspěvku do diskuse před listopadovým sjezdem Socialistické strany, na němž by chtěla být zvolena do jejího čela, aby si vytvořila lepší podmínky pro novou prezidentskou kandidaturu v roce 2012.

Royalovou ve druhém kole loňských prezidentských voleb porazil kandidát pravice Nicolas Sarkozy. Bývalá kandidátka socialistů přičetla hlavní vinu tomu, že strana nebyla v její podpoře jednotná. Její prioritou je tedy převzít vedení strany, aby ji mohla přizpůsobit svým potřebám. Tím ale naráží na ambice dalších stranických představitelů.

Royalová dnes na shromáždění svých stoupenců v Paříži také obvinila Sarkozyho, že provádí „archaickou politiku schovávanou za brýlemi modernismu“. Sarkozy prý sliboval zlom oproti minulosti, ale Francie je ve skutečnosti „trhána“ a hrozí likvidace jejího sociálního modelu. V jednom z hlavních bodů dnes předložené agendy proto vyzvala k boji proti „Sarkozyho klanu“. Další kapitoly jsou nazvány například „dát ekonomiku do služeb lidí“, „odvážit se demokracie až do konce“ a „uznat (etnicky) smíšenou Francii za příležitost“.

Vedle Royalové o post prvního tajemníka strany hodlá usilovat pařížský starosta Bertrand Delanoë a bývalá ministryně Martine Aubryová. Dosud jej zastává partner Royalové François Hollande. Ten už nebude kandidovat. Strana je nadále nejednotná a pro vládnoucí pravici není účinnou opozicí. To potvrzuje například také umírněně levicový list Libération, který dnes napsal, že strana je celkově „neslyšitelná“.

Socialistům navíc dělá starosti krajní levice v čele s trockistou Olivierem Besancenotem. Ten byl v nedávném průzkumu označen za „nejlepšího opozičníka“ vůči Sarkozymu. Podle listu Le Figaro dokonce Socialistická strana vytvořila jakousi buňku, která má vývoj na krajní levici sledovat. Besancenot jí ale vzkázal, že by měla raději šlapat na paty vládě.

Vydáno pod