Francie v šoku: Na vojenské přehlídce se střílelo ostrými náboji

Carcassonne - Během vojenské přehlídky v jihofrancouzském městě Carcassonne použil jeden z vojáků místo slepých ostré náboje a zranil tak 17 lidí z přihlížejícího davu. Čtyři zranění jsou ve vážném stavu. K incidentu došlo během předvádění bitvy. Přezident Nicolas Sarkozy žádá okamžité vyšetření nehody, odpověď na to, jak došlo k záměně munice, mu zatím nedali ani členové jeho vlády.

Základna třetího pluku námořních výsadkářů uspořádala den otevřených dveří. Návštěvníci, kteří sledovali předvádění útočné akce, ale najednou začali padat k zemi. Jak později potvrdil prefekt departamentu, jeden z vojáků místo slepých nábojů střílel ostrou municí.

Na zemi zůstalo ležet 17 lidí, z toho čtyři děti. Policisté vojáka zatkli a převezli do vazby. Vyšetřují, zda se skutečně jednalo o tragický omyl, jak se předpokládá. K případu se okamžitě vyjádřil prezident Nicolas Sarkozy. Oznámil, že je hluboce zděšen a čeká na co nejrychlejší vyšetření události. Od ministra obrany údajně očekává vyvození exemplárních trestů.

„Francie prožívá chvíle naprostého nepochopení,“ popisuje atmosféru v zemi galského kohouta publicista Jiří Slavíček. „Přehlídka měla být ukázkou vojenského umění a náborovou akcí. Akce se účastnili zkušení vojáci, mnohaletou praxi měl i muž, který střílel ostrými náboji. Nikdo ale zatím nedokázal vysvětlit, jak k záměně munice došlo,“ uvedl publicista.

Vydáno pod