Slovinsko končí v čele EU

Brusel/Lublaň - Končí předsednictví Slovinska Radě Evropské unie. Slovinsko se této funkce ujalo jako první z unijních nováčků. Mělo na to v Bruselu sto osmdesát úředníků a další tři tisíce lidí připravovaly předsednické záležitosti ze Slovinska. Pozorovatelé hodnotí slovinský výkon jako velmi slušný. Ti, kteří vidí Slovince kritičtěji, upozorňují, že slovinské předsednictví bylo poměrně nevýrazné, a tak hrozí, že si z první poloviny letošního roku lidé zapamatují spíše irské NE Lisabonské smlouvě  než to, že v čele "sedmadvacítky" stála právě tato země.

Slovinci si vedli dobře, shodují se politologové. Jejich působení v čele unie možná bylo nevýrazné, ale malé země, navíc ještě z řad nových členů EU, těžko mohou konkurovat eurosilákům typu Francie nebo Německa, domnívá se zpravodajka ČT v Bruselu Eva Hrnčířová.

Slovinci úspěšně dokončili vleklá a složitá jednání o mandátu pro rozhovory s Ruskem. Také dohodli směrnice o pracovním právu. Mimo jiné se rovněž výrazně podepsali pod novou rámcovou směrnici o odpadech.

Česká velvyslankyně při Evropské unii Milena Vicenová prohlásila, že si Slovinci vedli lépe, než se čekalo, a dodala: „Kdyby to naše předsednictví bylo takové jako to slovinské, tak budu spokojená.“

Slovinsko se dnešním předáváním předsednictví EU Francii vrací ke starostem s domácí politickou scénou. Dnes totiž oficiálně začíná předvolební kampaň parlamentních voleb, ve kterých se utká postkomunista prezident Danilo Türk a pravicový premiér Janez Janša.