Na hranicích s Rakouskem skončily mimořádné kontroly

Vídeň - Částečné obnovení kontrol na svých hranicích, které Rakousko zavedlo v souvislosti s fotbalovým mistrovstvím Evropy od 2. června do dneška, bylo podle rakouské vlády velmi úspěšné a proběhlo bez jakýchkoli problémů nebo incidentů.

Ze všech kontrolovaných hraničních přechodů do Rakouska bylo za celý měsíc vráceno celkem 221 osob, na hranicích Dolních a Horních Rakous, které sousedí s Českou republikou, to pak bylo 60 osob. Statistiky rakouské policie neuvádějí, o jaké státní příslušníky se v těchto případech jednalo, z českých hranic však prý byli vraceni hlavně Poláci.

Rakouská strana je přesvědčená, že už samotný fakt, že kontroly byly ohlášeny, odradil mnoho potenciálních problémových návštěvníků země a významně přispěl ke klidnému průběhu evropského šampionátu.

Kontroly byly výjimkou z režimu takzvaného schengenského prostoru bez hraničních kontrol uvnitř EU, který se 21. prosince loňského roku rozšířil i na čtyři zbývající rakouské sousedy: Česko, Slovensko, Maďarsko a Slovinsko. Rakousko se tak ocitlo zcela uvnitř prostoru, takže kontroly na jeho hranicích byly zrušeny. Podobně jako Německo si vymínilo, že bude provádět namátkové kontroly uvnitř svého území.

V případě mimořádné události, jakou je právě například velká sportovní akce se statisíci zahraničních návštěvníků, umožňují i schengenské dohody dočasné obnovení kontrolního režimu. Rakousko právě tohoto ustanovení využilo v průběhu fotbalového Eura 2008, které v neděli ve Vídni skončilo.

Kontroly na hranicích nebyly plošné, naopak probíhaly namátkově, krátkodobě a pouze na některých přechodech.

Vydáno pod