Mubarak: 26 let mírotvůrce v čele Egypta

Káhira - Už přes čtvrt století stojí v čele nejlidnatější africké země Egypta čerstvě osmdesátiletý Muhammad Husní Mubarak. Prezidentem je od roku 1981, kdy byl při atentátu zabit jeho předchůdce Sadát. Zastánce „politiky otevřených dveří“, ekonomické libelarizece a arabsko-izraelského usmíření je jednou ze záruk klidu na Blízkém východě.

Mubarak je nejen v arabském světě výraznou politickou osobností, která dokázala Egypt vyvést z politické izolace. „Snaží se prosazovat politiku takzvaného pozitivního neutralismu. Díky jeho rozvážné politice je Egypt stabilní zemí a vlastně i zárukou stability v oblasti,“ říká Břetislav Vachala z Českého egyptologického ústavu. Novodobé dějiny Egypta 1952 - Převratem byl svržen král Faruk a byla vyhlášena Egyptská republika. Hlavou státu se stal vůdce revoluce, plukovník Gamál Abd an-Násir.

1956 - Zestátnění Suezského kanálu v roce 1956 vedlo k vojenskému zákroku Izraele, Velké Británie a Francie a k tzv. Suezské krizi.

1967 - Egypt se účastní šestidenní války s Izraelem.

1970 - Po smrti Nassira se stal prezidentem jeho viceprezident Anvar as-Sadát.

1973 - Oblast kolem Suezského kanálu se stala dějištěm nových bojů mezi Izraelem a Egyptem (Válka Jom Kippur).

1979 - Podpis mírové smlouvy s Izraelem.

1981 - Sadát je zavražděn a jeho nástupcem se stává Mubarak.

Mírotvůrce, co čelí pokusům o atentát

Mubarak byl prvním vůdcem arabského státu, který uzavřel mír s Izraelem. Jako jeden ze spojenců USA na Blízkém východě, byl zprostředkovatelem jednání mezi Palestinci, Syřany, Libanonci a Izraelem. Také proto se stal terčem mnoha pokusů o atentát.

Na druhou stranu se jako jeden z nejsilnějších Bushových spojenců v oblasti těší z ekonomické podpory Spojených států. „Od Bushovy administrativy dostává ročně dvě miliardy dolarů. Většina z této částky jde na vojenské výdaje,“ vysvětluje Vachala.

Tři vojáci v čele země

Mubarak pochází z prosté rodiny. Jako mladík se dal na vojenskou dráhu a vystudoval v bývalém Sovětském svazu. Jeho kariérní postup byl velmi rychlý. Stal se generálem, velitelem egyptského letectva a později viceprezidentem. Odtud byl jen krůček k pozici prezidenta.

Královský režim byl v Egyptě ukončen převratem v roce 1952. Od vyhlášení republiky se v čele země vystřídali jen tři prezidenti. Všichni pocházeli z vojenského prostředí. Mubarakovi předchůdci měli své křeslo „na doživotí“. Jeden zemřel přirozenou smrtí, druhý podlehl atentátu.

Vydáno pod