Válka v Íránu by byla pro americkou armádu obrovskou zátěží

Washington - Šéf sboru náčelníků štábů americké armády admirál Mike Mullen varoval před případným útokem na Írán. Prohlásil, že po Afghánistánu a Iráku by otevření třetí fronty bylo obrovskou zátěží pro armádu. Akce by měla navíc nejisté následky. V poslední době se objevily oficiálně nepotvrzené zprávy, že Izrael nacvičoval útok na íránská jaderná zařízení. Informace, že vyvíjí jaderné zbraně, ale Teherán popírá.

Admirál Mullen nikdy případné vojenské akce v Íránu nepodporoval, avšak v poslední době jeho hlas zaznívá hlasitěji. Podle BBC se totiž snaží Spojeným státům i Izraeli vymluvit, aby zaútočily na Írán. Mullen především upozorňuje na možné dopady nové války, které by obě země před zahájením operace měly zvážit.

Mullen na tiskové konferenci varoval před otevřením třetí fronty, to by podle něj bylo velice náročné a odvážné. Nová válka by měla podle něj důsledky, které nelze předvídat. Admirál dodal, že pokud by vypukl v nestabilní oblasti Blízkého východu nový konflikt, není dosud jisté, že by USA vyslaly do oblasti své námořní jednotky.

V poslední době se totiž objevily spekulace, že se USA připravují na novou vojenskou akci, která má být namířena právě proti Íránu. Spolu s těmito informacemi se objevily i zprávy, že Izrael chystá útok na íránská jaderná zařízení.

Mike Mullen na tiskové konferenci uvedl, že nesouhlasí se současným íránským režimem, který podle něj vyvíjí nukleární zbraně. Avšak dodal: „Jsem přesvědčen, že řešení stále spočívá v použití mezinárodního diplomatického i finančního nátlaku na změnu režimu v Íránu.“ Admirál poté vyzval USA a Írán aby spolu jednaly.

Mapka popisující známý stav jaderných zařízení na území Íránu v roce 2007
Zdroj: ČT24/Markéta Sandanusová