Kypr hlasuje o Lisabonské smlouvě

Nikósie - Kypr je jednou z posledních pěti zemí unie, které se zatím ratifikací Lisabonské smlouvy vůbec nezabývaly. To by se ale dnes mělo změnit. Večer bude zdejší parlament o nové reformní unijní smlouvě hlasovat. Žádná rebelie se ale neočekává, dokument zřejmě projde.

Lisabonská smlouva má ovšem na Kypru i své odpůrce. Mezi ty se řadí vládní strana se současným kyperským prezidentem. Ti argumentují, že nová unijní reformní smlouva znemožní Kypru být hlavním hráčem na evropském poli. Tento fakt ale ve studiu ČT24 popřel Adam Černý z Hospodářských novin. „Kvůli tomu, jak je Kypr veliký, rozhodně patří k důležitým hráčům na evropském politickém poli,“ uvedl Černý. Kypr je pro unii významný hlavně kvůli vazbám na možné budoucí členy - Makedonii a Turecko.

Parlament bude o Lisabonské smlouvě hlasovat dnes večer. Pokud smlouva projde, jak se očekává, bude to signál pro další země, které o ratifikaci teprve jednají, že je třeba ve schvalovacím procesu pokračovat i přes irské NE.

Prosadit schválení Lisabonské smlouvy je hlavní prioritou pro francouzské předsednictví. Sarkozy dal najevo, že by chtěl, aby ratifikace byla dokončena ještě letos. Pokud se to nepodaří, přesune se tento problém do agendy českého předsednictví.