Air France chce provozovat vysokorychlostní vlaky, ušetří tak za palivo

Paříž - Air France-KLM a Veolia jednají o společném provozování vysokorychlostní železnice. Veolia Transport provozovala pod značkou Air France železniční spoje mezi pařížským letištěm a evropskými městy. Na poli vysokorychlostní železnice je ale nováčkem. Air France, podle médií, zvažovala doplnění svých leteckých služeb o železniční přepravu už čtyři roky. Společný projekt má být v provozu v roce 2010.

Přesunutí některých služeb z letectví do oblasti železnice by mohl letecké společnosti ulevit od zátěže rostoucích cen paliva. Air France na dotaz agentury Reuters jednání s Veolií potvrdily. „Nyní hodnotíme proveditelnost a možnosti takového projektu, ale je příliš brzy, abychom mohli upřesnit termín,“ řekl mluvčí Air France. Hovoří se však o tom, že by projekt mohl být hotov do roku 2010.

Veolia provozuje několik železničních spojení, avšak v oblasti vysokorychlostní železniční přepravy není dosud aktivní. Té dominují státní železniční společnosti SNCF a Deutsche Bahn a státem kontrolované Thalys a Eurostar.