Riceová do Polska nepřiletí - ani po dnešní schůzce se Sikorskim

New York – Americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová při své návštěvě Evropy nezavítá do Polska. Nic na tom nezměnila ani její dnešní nečekaná washingtonská schůzka s jejím polským resortním kolegou Radoslawem Sikorskim. Šéfka diplomacie USA přitom letí na starý kontinent, aby v Praze v úterý podepsala smlouvu o umístění radaru protiraketového štítu. V Polsku chtějí Spojené státy zřídit základnu s protiraketovými střelami, pro jejíž potřeby má vzniknout i český radar.

Při cestě do Evropy navštíví americká ministryně zahraničí Riceová také Gruzii a Bulharsko. „Ministryně Riceová bude od 7. do 10. července cestovat do Prahy, Sofie a Tbilisi,“ uvedl v tiskovém sdělení mluvčí Sean McCormack.

Jak uvedl varšavský zpravodaj ČT Miroslav Karas, náštěva Sikorského, označovaná novináři za „misi poslední šance“, trvala 35 minut a žádnou změnu nepřinesla. Sikorski nicméně uvedl, že pokud USA splní všechny podmínky, lze do konce července americko-polskou smlouvu o štítu podepsat. Sikorski ve Washingtonu po jednání s Riceovou řekl, že si s americkou kolegyní vyjasnili stanoviska k věci, ale setkání obrat nepřineslo a Riceová do Polska tento týden nepřijede.

Radoslaw Sikorski:

„Chceme jednat o základně dál až do úspěšného konce.“

„Pokud jde o protiraketovou obranu, vyjasnili jsme si naše pozice a měli některé produktivní myšlenky. Rozhovory pokračují,“ řekl Sikorski po jednání. Dnešní setkání s Riceovou se uskutečnilo na jeho žádost. Šéf polské diplomacie má naplánována setkání také s oběma kandidáty na prezidenta Barackem Obamou a Johnem McCainem. Podle Sikorského je podpis smlouvy mezi USA a Českou republikou dobrá zpráva pro NATO i pro samotné Polsko.

Ještě koncem minulého týdne se očekávalo, že Riceová zamíří i do Varšavy, jenže polský premiér Donald Tusk v pátek prohlásil, že jeho vláda nabídku Spojených států na pomoc s modernizací polské armády nepřijímá. Polsko ale chce s Američany dále jednat. „Pokud jde o protiraketovou obranu, vyjasnili jsme si naše pozice a měli některé produktivní myšlenky. Rozhovory pokračují,“ řekl Sikorski po jednání.

Mluvčí polského ministerstva zahraničí Piotr Paszkowski ve Varšavě nevyloučil, že by nakonec mohla Riceová do Polska přece jen přijet. „Připravujeme se na její návštěvu, jako kdyby k ní mělo dojít,“ řekl televizi TVN 24.

Varšava od počátku za svůj souhlas požaduje od USA poskytnutí protiraketového obranného systému proti střelám krátkého a středního doletu. Tento požadavek obhajuje mimo jiné postojem Ruska, které vyhrožuje, že na Polsko zacílí své rakety, když Varšava dá Američanům k vybudování základny souhlas.

Spory kolem základny dnes nevyřešili ani Medveděv s Bushem

Spory kolem protiraketové základny dnes na okraj třídenního summitu G8 v Japonsku nevyřešili ani prezidenti USA a Ruska George Bush a Dmitrij Medveděv. Medveděv upozornil, že umístění protiraketových střel v Litvě v případě, že selžou jednání s Polskem, považuje Moskva za nepřijatelné. Vyjádřil také znepokojení nad tím, že vázne vyjednávání mimo jiné o ruských kontrolách na zařízeních základny, které USA nabídly, aby otupily ruský odpor k základně. Jak Česko, tak Polsko se ovšem k tomu staví rezervovaně.

Radoslaw Sikorski
Zdroj: ČT24