Rusko americké rakety v Litvě nechce

Vilnius - Medveděv na setkání v rámci japonského summitu G8 varoval svého amerického kolegu George Bushe před případným umístěním základny s protiraketovými střelami v Pobaltí. Oba státníci nepřekonali ani rozpory ohledně umístění radaru v Česku. "Ruský prezident vyjádřil vážné znepokojení nad informacemi tisku o jednání Spojených států a Litvy o možném umístění základny s protiraketovými střelami," sdělil Medveděvův diplomatický poradce Sergej Prichoďko.

Rusko je od počátku proti umístění radaru v Česku a střel v Polsku, což zdůvodňuje obavami z vlastního ohrožení. Zřízení sila v Litvě, která je Rusku ještě blíže než Polsko, se tudíž jeví jako ještě nepřijatelnější.

Medveděv během asi hodinového rozhovoru s Bushem vyjádřil také znepokojení nad „absencí opravdového pokroku“ v americko-ruských rozhovorech o protiraketovém štítu.

Sergej Prichoďko

„Pro Rusko je to zcela nepřijatelné.“

Rusko má podle Prichoďka pocit, že dobré myšlenky, vyjádřené na dubnové schůzce Bushe a bývalého prezidenta Vladimira Putina v Soči, se neuskutečňují. Ruský diplomat dodal, že navzdory nedostatku pokroku ale cítí, že američtí vyjednavači mají zájem o pokračování dialogu.

Ve snaze oslabit ruské námitky proti štítu nabídl Washington Moskvě možnost kontrol na základnách v Česku a Polsku a rámcovou spolupráci v protiraketové obraně. Praha i Varšava se k tomu ovšem staví rezervovaně.

Medveděv sdělil na tiskové konferenci novinářům, že se Rusko a USA shodují v otázkách týkajících se například Íránu a Severní Koreje. Oba tyto státy vyvolávají hlavně na Západě obavy svými jadernými ambicemi.

Zatímco Pchjongjang učinil první kroky k rozebrání svých jaderných zařízení, Teherán dal najevo, že svůj jaderný program nezastaví. Ruský prezident ujistil Bushe, že Moskva učiní, co je v jejích silách, aby pomohla vyřešit krizi kolem Íránu, a že čeká na signály z Teheránu.

Bush a Medveděv dnes usilovali podle agentury Reuters o udržování přátelské atmosféry. Medveděv Bushe oslovoval křestním jménem. Americký prezident prohlašoval o svém ruském protějšku, že je důvěryhodný.

Prichoďko už v neděli řekl, že posun není ani v otázce smlouvy START o snížení stavu strategických jaderných arzenálů. „Jsou zde stejně jako dosud prázdné návrhy v podobě transparenčních opatření, které vylučují kontrolu strategických raket a řady dalších složek dohody START,“ dodal.

Vyjádřil ale naději, že se jednání odblokuje ještě před koncem mandátu George Bushe v Bílém domě, což by dovolilo dosáhnout shody do konce roku.

Kreml už dříve v souvislosti se sporem o umístění protiraketového štítu USA v Česku a Polsku pohrozil, že při špatné spolupráci USA je připraven od některých odzbrojovacích smluv upustit. Loni Moskva pozastavila plnění Smlouvy o konvenčních silách v Evropě.

USA zase v roce 2001 odstoupily od smlouvy o nerozmisťování systémů protiraketové obrany z roku 1972. Důvodem bylo, že jim údajně brání rozvíjet vlastní protiraketovou obranu.

Další kapitolou, kde vládne napětí mezi Ruskem a USA, je zvažované rozšíření NATO o Gruzii a Ukrajinu. Moskva je rovněž rozhodně proti.

Vydáno pod