Slovenské kostelíky se dostaly na seznam UNESCO

Québec - Organizace OSN pro vzdělávání, vědu a kulturu UNESCO zařadila na seznam světového kulturního a přírodního dědictví dřevěné kostelíky ze 16. až 18. století v oblasti Karpat na východě Slovenska. Slovensko tak už má na seznamu UNESCa 6 chráněných míst, Česká republika 12.

Příslušný výbor zařadil na zasedání v kanadském Québeku na seznam také Stari Grad na chorvatském ostrově Hvaru, francouzská opevnění architekta Vaubana či historické centrum San Marina.

Výbor UNESCO pro světové dědictví vybral dřevěné kostelíky ze 16. až 18. století v oblasti Karpat na východě Slovenska. Jsou mezi nimi římskokatolické kostelíky v Hervatovu a Tvrdošíně, evangelické v Kežmarku, Leštinách a Hronseku a řeckokatolické v Bodružale, Ladomírové a Ruské Bystré. Tyto unikátní dřevěné stavby dokládají kontakt západní a východní kultury a průnik lidového a profesionálního stavitelství.

Na seznamu světového dědictví UNESCO bylo před nynějším jednání v Québeku 851 položek ze 141 zemí světa. Česká republika v něm má dvanáct památek, Slovensko nyní už šest. Výbor bude vedle dalších návrhů posuzovat i Luhačovice se souborem staveb architekta Dušana Jurkoviče a ze Slovenska ještě pevnost v Komárně.

Památka seznamu UNESCO
Zdroj: ČT24
Vydáno pod