Anglikánská církev bude mít napříště i biskupky

Londýn - Na biskupský stolec anglikánské církve budou moci napříště usednout i ženy. Rozhodnutím generálního synodu v britském Yorku tak v této církvi skončilo skoro 500 let pevné nadvlády mužů. Tradicionalisté nicméně prosadili, že věřící, kteří nebudou chtít být duchovně vedeni ženou, budou mít možnost se tomu vyhnout. Konkrétní návrh by měl být předložen do příštího února, synod však zamítl vytvoření funkce tak zvaných "superbiskupů" a vytvoření speciálních diecézí pro odpůrce ženských církevních hodnostářů.

Mnoho konzervativních představitelů církve se domnívá, že anglikáni se tímto krokem dostali na pokraj definitivního rozkolu. Církev přijala během krátké doby už druhé rozhodnutí, které mezi věřícími vyvolává značné vášně. Prvním bylo rozhodnutí povolit přístup k duchovním úřadům také homosexuálům. Po rozhodnutí povolit svěcení žen na biskupky pohrozilo kolem 1 300 anglikánských duchovních, že z církve vystoupí. Rozhodnutí anglikánské církve přijal s politováním i Vatikán. Organizace Women and the Church, která svěcení žen v církvi obhajuje, naopak rozhodnutí synodu vítá. „Je to dobrá zpráva pro církev, pro ženy a také pro celý národ,“ komentovala rozhodnutí synodu předsedkyně této organizace Christina Reesová.

Christina Reesová:

Anglikánská církev byla založena králem Jindřichem VIII. v 16. století kvůli tomu, aby se mohl rozvést s Marií Aragonskou a vzít si Annu Boleynovou, když mu papež rozvod zakázal. Její světskou hlavou je anglický panovník. Ve světě má asi 80 milionů věřících. První ženy v ní byly vysvěceny na kněze v roce 1994. V roce 2003 byl jmenován biskupem v New Hampshire ve Spojených státech homosexuál. Asi 300 konzervativních anglikánských biskupů následně v Jeruzalémě vytvořilo vlastní odnož církve, kterou podle nich podporuje 35 milionů věřících.