Sarkozy a Bush se zúčastní zahájení olympiády v Pekingu

Paříž - Francouzský prezident Nicolas Sarkozy se zúčastní zahajovacího ceremoniálu letní olympiády v Pekingu. S odvoláním na Elysejský palác o tom dnes informovaly tiskové agentury. Sarkozy se tak zúčastní olympiády v době, kdy bude Francie předsedat Evropské unii. Zahajovacího ceremoniálu se podle prohlášení Bílého domu zúčastní i americký prezident George Bush. Ten své rozhodnutí hají tím, že kdyby nepřijel, byla by to urážka čínského lidu.

Čínský nejvyšší představitel Chu Ťin-tchao Bushovi poděkoval, že na zahájení her pojede a že tuto otázku „nepolitizoval“. „Vysoce si cením toho, že prezident Bush se při několika příležitostech vyjádřil proti jakékoli politizaci olympijských her,“ řekl Chu.

Čínský velvyslanec v Paříži varoval francouzského prezidenta, že jeho případné setkání s dalajlámou by mělo „vážné důsledky“ na čínsko-francouzské vztahy. 

Dalajláma se chystá navštívit Francii na přelomu srpna. Číňané varují, že si Francouzi musejí vybrat mezi kontakty s duchovním vůdcem Tibetu a 56 vagóny pro TGV, které má Čína vyrobit.

Mezinárodní organizace pro ochranu lidských práv na politiky z celého světa naléhají, aby ceremoniál bojkotovali, a dali tak Číně najevo nesouhlas s tím, jak se vypořádala se situací v Tibetu. Tam Peking letos v březnu krvavě potlačil protičínské demonstrace. 

Na zahajovací ceremoniál tak zřejmě nepojede například český premiér Mirek Topolánek nebo polský předseda vlády Donald Tusk. Český prezident Václav Klaus už dříve svou neúčast v Pekingu omluvil nedávnou operací kyčle, kterou podstoupil před pěti týdny.

Na straně odpůrců čínské politiky stojí i Barack Obama. Ten dal v úterý jasně najevo, že by na olympiádu jel pouze tehdy, kdyby nastal pokrok v jednání Pekingu s tibetským duchovním vůdcem dalajlamou.

Zahájení neuvidí ani britský ministerský předseda Gordon Brown. Ten ale bude hostem závěrečného ceremoniálu. Nebude na něm ani německá kancléřka Angela Merkelová, která však zdůrazňuje, že cestu na olympiádu neměla nikdy v plánu.