Při přestřelce před americkým konzulátem v Istanbulu zemřelo nejméně šest lidí

Istanbul - Tři policisté zemřeli, když neznámí ozbrojenci začali z auta střílet na hlídku u amerického konzulátu v tureckém Istanbulu. Mrtví jsou i tři útočníci. Zraněno bylo zřejmě i několik lidí, kteří právě čekali ve frontě na víza. Pozadí atentátu vyšetřuje policie, která zadržela už dva podezřelé. K akci se zatím nikdo nepřihlásil.

Přestřelka, která začala okolo 11 hodin místního času, si nevyžádala žádné oběti mezi zaměstnanci konzulátu, uvedla mluvčí americké ambasády. Podle istanbulského guvernéra Muammera Gülera útočníci začali střílet na policejní stanoviště před ostře střeženým americkým zastupitelským úřadem v evropské části města.

„Tři ozbrojení útočníci přijeli na místo autem a byli zneškodněni hlídkujícími policisty,“ uvedl Güler. Jeden policista byl mrtev na místě, další dva podlehli svým zraněním v nemocnici. Zraněni byli další policista a řidič policejního automobilu. Guvernér Istanbulu dále prohlásil, že intenzivně pracuje na zjištění totožnost útočníků. Na místě byly už byly zajištěny pistole a brokovnice.  

Útočníky policisté zneškodnili, důvod krveprolití ale neznají a nepodařilo se jim zatím ani identifikovat pachatele. Americký konzulát, na nějž ozbrojenci zaútočili, je velký komplex obklopený zdmi a velmi důkladně střežený. Otevřen byl v roce 2003 po útocích Al-Káidy.

Spojené státy atentát okamžitě odsoudily. Na jejich žádost se výrazně posílila bezpečnostní opatření kolem amerických misí v Ankaře, Istanbulu a Adaně na jihu země. Ross Wilson, americký velvyslanec v Turecku komentoval celou situaci takto: „Jde o zjevný teroristický útok, naše země tomu budou čelit společně, stejně jako v minulosti.“

Turecko bylo v posledních letech terčem několika ozbrojených útoků ze strany islámských radikálů. Při nejvážnějším v roce 2003, kdy radikálové zaútočili v Istanbulu na synagogy a britská zastoupení, zahynulo šest desítek lidí. V zemi také často útočí radikálové z Kurdské strany pracujících. Ti v lednu odvetou za prosincový nálet turecké armády na své základny v Iráku na dálku odpálenou výbušninou v centru Diyarbakiru na jihovýchodě Turecka zabili šest lidí.